Příprava mikroelektronických součástek na křemíkových deskách v čistých prostorách

Kurz provede účastníky úvodem do principů přípravy čipů na křemíku a prakticky některými základnimi technologickými kroky přípravy čipů v čistých prostorách. Práce zahrne metody fotolitografie a tvarování struktur, což povede k výrobě základních typů součástek na křemíkové desce a jejich následnému proměření. Kurz je určený pro zájemce, zabývající se fyzikou, elektronikou, technikou a optikou. Přínosem pro účastníky bude skutečná práce v jedinečné univerzitní laboratoři, tzv. čistých bezprašných prostorách, a opravdové vyzkoušení některých standardních výrobních procesů vedoucích ke zpracované křemíkové desce, kterou každý účastník kurzu získá.

 

Termíny kurzu

Nejbližší termín konání kurzu zatím není stanoven.

Vše o studiu

Co se naučíte

Kurz proběhne v čistých bezprašných prostorách pro mikroelektroniku na Ústavu fyziky kondenzovaných látek, což je jediná výuková laboratoř tohoto typu vybudovaná ve spolupráci s firmou ON Semiconductor (Rožnov pod Radhoštěm), jediným výrobcem čipů v ČR. Téma přípravy čipů a mikroelektronických součástek je v současné době vysoce aktuálním, protože jejich nedostatek ovlivňuje velké množství moderních výrobků, a sledujeme snahy o podporu výstavby nových čipáren po celém světě. Navržený kurz umožní účastníkům přímé seznámení s některými výrobními technologiemi používanými při výrobě čipů na křemíkových deskách, což účastníkům usnadní uplatnění v oborech od navrhování čipů po výrobu křemíkových desek a čipů, ve firmách dodávajících komponenty pro tyto průmyslové podniky, a též ve firmách podnikajících v optice, mikroskopii a přesné mechanice, kde se některé představené postupy též využijí. Od základního teoretického představení fyzikálních a chemických postupů, od křemíku až po čipy, povede kurz účastníky k laboratorní výrobě základních součástek na skutečné křemíkové desce. Více informací o této laboratoři najdete na  https://www.physics.muni.cz/ufkl/equipment/CleanRoom.shtml

Jak se přihlásit

Podmínky pro přijetí

Průběh studia, lektoři

Lektoři

doc. RNDr. Petr Mikulík, Ph.D.

Informace o kurzu

Zajišťuje Přírodovědecká fakulta
Garant
Hodinová dotace 25
Délka vzdělávání v týdnech 1

Váháte?
Máte otázku?

Zajímá vás obsah a podmínky studia kurzu Příprava mikroelektronických součástek na křemíkových deskách v čistých prostorách? Zeptejte se nás:

doc. RNDr. Petr Mikulík, Ph.D.

telefon: 549 49 5886
e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info