Experimentální laboratoř odhalí nevědomé myšlenkové procesy

  • 19. listopadu 2015

Laboratoř pro experimentální výzkum v humanitních vědách s názvem Hume lab se dnes otevřela na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Pracoviště rozdělené do dvou míst v budově A a B v areálu v ulici Arna Nováka nabízí speciální vybavení, které umožňuje vědcům získávat nové informace o lidském chování, myšlení nebo emocích.


Humanitní vědci používají pro svůj výzkum nejčastěji dotazníky, pozorování nebo rozhovory s respondenty. Těmi ale některé věci postihnout nedovedou, protože člověk si není vědom všeho, nebo ho mysl přímo klame. „Je rozdíl, když člověk dostane na papíře popsanou například stresovou situaci a má říct, jak by na ni zareagoval, a když si ji přímo prožije a s pomocí přístrojů se jeho reakce zachytí,“ přiblížila Eva Kundtová Klocová, manažerka nové laboratoře, proč je pracoviště cenné.


Do nového vybavení spadá například eye tracking, který umožňuje zachycovat směr pohledu očí a délku jeho setrvání, což lze využít pro zkoumání pozornosti a přitažlivosti podnětů – třeba v případech, kdy se hodnotí webové stránky a jejich obsah, nebo při výzkumu překladu a čtení. Je totiž vidět, kterých míst v textu se člověk chytá a která ho naopak zdržují. Vědci mají k dispozici i monitory srdečního tepu, tělesné aktivity a krevního tlaku, které podávají informaci o fyziologických procesech a emočních změnách.


Mezi nejmodernější přístroje patří i neurozobrazovací vybavení a vybavení na měření elektrické aktivity mozku, které umí sledovat fyziologické procesy uvnitř orgánu. „Pomůže nám popsat procesy, které se v mozku člověka dějí v průběhu specifických událostí, jako je mimo jiné náboženský rituál, při němž jeho účastník věří, že probíhá přímá komunikace s božstvem,“ doplnila Kundtová Klocová, která je vědeckou specializací religionistka. Laboratoř poskytuje už v první fázi fungování zázemí také psychologům, pedagogům nebo jazykovědcům. Počítá se s tím, že se zde budou různé obory propojovat, což přinese další nové poznatky.


Laboratoř je vybavena technikou, kterou vědci dosud k dispozici neměli a kterou mohou navíc částečně využívat v terénu, protože je přenosná. Celé pracoviště včetně pořízení přístrojů přišlo na 17 milionů korun, které univerzita získala z evropského dotačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.


Kontakt: Tereza Fojtová, tisková mluvčí, tel: 549 49 4949, mobil: 725 517 335, e-mail: fojtova@muni.cz;
Eva Kundtová Klocová, manažerka laboratoře, tel: 549 49 8991, mobil: 732 648 514; e-mail: Eva.Klocova@gmail.com


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info