CEITEC získá dalšího excelentního vědce díky prestižnímu evropskému grantu

  • 10. února 2014

Středoevropský technologický institut Masarykovy univerzity (CEITEC MU) získal jako jediný v České republice prestižní evropský grant z programu „ERA Chairs“. Finanční podpora ve výši 2,2 milionů EUR umožní přijmout vynikajícího vědce, který se svým výzkumným týmem posune hranice poznání v oblasti chemické a buněčné biologie. Zbývá již jen podepsat grantovou dohodu s Evropskou komisí.


Výsledky výzvy na podporu výzkumných institucí a univerzit v méně rozvinutých regionech Evropy dnes vyhlásila Máire Geoghegan-Quinnová, evropská komisařka pro výzkum, inovace a vědu. Celkem se o podporu ucházelo 111 projektů, z nichž uspělo pouze 11. Masarykova univerzita se stala jedinou institucí z České republiky, která grant získala.


„Masarykova univerzita má díky projektu CEITEC vynikající přístrojové zázemí pro vědu. Také máme mladé úspěšné vědce se zahraniční zkušeností, dobrá vědecká témata a navzdory zvláštnímu systému financování vědy v ČR i slušné peníze na vlastní výzkum. Pro další rozvoj je ale nutné získat do vedení vědeckých týmů i reprezentanty světové vědy, kteří přinesou nejenom další inspiraci, ale i sebekritický pohled. Proto považuji získání grantu ERA Chair za něco mimořádného,“ řekl Petr Dvořák, prorektor MU pro výzkum.


Díky grantu z Evropské komise bude v nejbližších dnech vypsáno mezinárodní výběrové řízení na špičkového vědeckého pracovníka, který obsadí pozici ERA Chair. Se svým výzkumným týmem tak bude moct po dobu čtyř a půl let provádět výzkum v oblasti chemické a buněčné biologie a zároveň zvyšovat vědeckou úroveň celé instituce.


Od nového výzkumného týmu vedeného excelentní vědeckou osobností si hodně slibuje také výkonný ředitel CEITECu Markus Dettenhofer: „CEITEC je v současné době ve velmi rychlé fázi rozvoje. Jednou z výzev, kterým naše organizace čelí, je maximalizovat vysoký potenciál, který CEITEC má v oblasti interdisciplinární spolupráce“.


Právě oblast chemické a buněčné biologie byla identifikována jako strategická pro další rozvoj CEITECu a celé Masarykovy univerzity. Expert, který nastoupí do pozice ERA Chair, bude působit v některé z oblastí pokročilého zobrazování buněčných systémů nebo cílených manipulací s buňkami pomocí malých organických molekul a nejmodernějších fyzikálních přístupů.


Schopnost uspět v celoevropské konkurenci je výbornou zprávou také pro českou vědu. „Projekt ERA Chair je pro CEITEC a celou Masarykovu univerzitu velkou příležitostí, která může zásadně ovlivnit její další směřování k významným vědeckým institucím,” konstatuje Tomáš Hruda, náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy pro vysoké školství a výzkum.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info