Světoví odborníci na epilepsii otevřou v Brně okno do funkcí mozku

  • 1. dubna 2014

Vztah epilepsie k náboženství a proměny vnímání jejích projevů v historii budou jedněmi z klíčových témat třetího mezinárodního kongresu Epilepsy, Brain and Mind (Epilepsie, mozek a mysl), který se koná v Brně od 3. do 5. dubna. Odborníci z Evropy i zámoří na toto onemocnění se dotknou i takových témat jako je epilepsie v umění, zejména v poezii, nebo vyjádření epileptických záchvatů v hudbě.


Epilepsie je nemoc mozku, která výrazně ovlivňuje život nemocného člověka i jeho okolí. Zkoumání nemoci se proto nezaměřuje jen na její příčiny a možné terapie, ale i na vnímání epilepsie veřejností a jejími dopady na sociální život nemocného.


„Studium této nemoci nám otevírá možnost poznat funkce mozku jako žádná jiná nemoc. Rozvoj epileptického záchvatu zrcadlí šíření aktivity různými částmi mozku. Proto se často epilepsii říká okno do mozkových funkcí,“ uvedl vedoucí Centra neurověd Středoevropského technologického institutu CEITEC Masarykovy univerzity a předseda kongresu Ivan Rektor.


Jde o neurologické onemocnění, které může vzniknout na základě zděděných předpokladů nebo například následkem úrazů nebo jiných onemocnění mozku. Záchvaty se mohou lišit od pouhého výpadku paměti nebo brnění v končetinách až po křeče celého těla se ztrátou vědomí.


„Nemoc je často spojována s poruchami nálady a kognitivními poruchami, jako je paměť. Těmto problémům není věnována dostatečná pozornost, kterou si zaslouží. Možnostmi léčení a diagnostiky těchto poruch se na kongresu budeme intenzivně zabývat,“ říká spolupředseda kongresu o epilepsii Amos Korczyn z univerzity v Tel Avivu. Setkání se zúčastní na tři sta špičkových odborníků z Evropy, Izraele, USA, Kanady, ale také například z Kamerunu. Kongres se rovněž zaměří na spolupráci neurologů, psychiatrů a psychologů v diagnostice a léčbě epilepsie.


Třetí mezinárodní Epilepsy, Brain and Mind kongres organizuje Středoevropský technologický institut CEITEC MU. CEITEC je unikátním typem vědeckého centra v Česku, které integruje výzkum a vývoj v oblasti věd o živé přírodě a pokročilých materiálů a technologií. Základ centra tvoří 7 spolupracujících výzkumných programů, jedním z nich je program Výzkum mozku a lidské mysli, pod který spadá právě tato konference.


Více informací zde: http://www.epilepsy-brain-mind2014.eu


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info