Informace o publikaci

Monoklonalní gamapatie nejasného významu s nízkým a vysokým stupněm rizika: výstupy z analýz RMG registru České myelomové skupiny pro praxi

Autoři

SANDECKÁ V. HÁJEK R. ADAM Zdeněk ŠPIČKA I. ŠČUDLA V. GREGORA E. RADOCHA J. WALTEROVÁ L. KESSLER P. ADAMOVÁ D. VALENTOVÁ K. VONKE I. ULMANOVÁ L. STAROSTKA D. WRÓBEL M. BROŽOVÁ Lucie JARKOVSKÝ Jiří MIKULÁŠOVÁ Aneta ŘÍHOVÁ L. ALMÁŠI Martina ŠEVČÍKOVÁ Sabina KREJČÍ Marta STRAUB J. MINAŘÍK J. PAVLÍČEK P. POUR Luděk VŠIANSKÁ Pavla OKUBOTE Samuel Adeyinka PENKA Miroslav MAISNAR V.

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Klinická biochemie a metabolismus
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Onkologie a hematologie
Klíčová slova multiple myeloma; monoclonal gammopathy of undetermined signifikance; risk factors
Popis Primárním cílem bylo stanovení rizika progrese do nádorového onemocnění. Sekundárním cílem byla validace již známých klinických modelů transformace MGUS do MM popsaných Mayo klinikou a Španělskou studijní PETHEMA skupinou a vytvoření vlastního rizikového CMG modelu s pokud možno lepší identifikací nízce rizikové skupiny osob s MGUS. Typ studie: Observační retrospektivní studie Pracoviště: Interní hematologická a onkologická klinika FN Brno Výsledky: Medián doby sledování MGUS pacientů byl 4 roky. Transformace do maligního onemocnění byla pozorována u 8,6 % (162/1887) sledovaných osob s MGUS; mnohočetný myelom se vyskytl v 77,2 % (125/162) případech. Při 1,5 a 10letém sledování od stanovení diagnózy bylo riziko progrese pro osoby s MGUS bez ohledu na rizikové faktory 1,5 %, 7,6 % a 16,5 % jednotlivě.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info