Psychologové se ptají lidí, jak si udržet naději i v těžkých časech

  • 18. listopadu 2015

Do konce listopadu se mohou Češi zapojit do výzkumu toho, jaká nálada aktuálně převažuje ve společnosti, do čeho vkládají své naděje a co zvyšuje jejich životní pohodu a pocit štěstí. Na tyto otázky hledá odpovědi mezinárodní výzkum Naděje, do kterého se díky Psychologickému ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity (FF MU) opět zapojí i Česká republika. Dotazování formou vyplnění anonymního online dotazníku je otevřené všem zájemcům na adrese http://www.efs-survey.com/uc/Universitaet_St_Gallen/3d30/. Vyplnění dotazníku trvá maximálně dvacet minut a první výsledky výzkumu budou známé již v prosinci.


Výzkum, který se letos koná v Česku už potřetí, reaguje i na témata, která aktuálně hýbou společností. I z toho důvodu se nyní zaměřuje také na zjištění postoje k imigrantům. „Z našich předchozích výsledků vyplývá, že mezi nejvíce spokojené osoby patří ti, kteří se angažují v nějaké formě dobročinných aktivit. Zajímá nás tedy nyní, zda a nakolik souvisí altruismus a pomáhající chování s nadějí a s naším osobním rozvojem a zda se promítne i do postoje k přistěhovalcům,“ uvedla garantka výzkumu pro ČR Alena Slezáčková z Psychologického ústavu FF MU.


Z loňského dotazování mimo jiné vyplynulo, že obyvatelé České republiky hodnotili svoje vyhlídky a očekávání v osobním životě pro další rok spíše optimisticky. Osobní přání směřovali především do oblasti šťastného partnerství a rodiny a také do vlastního zdraví.


„Výsledky loňského výzkumu také ukázaly, že nejspokojenější ze zkoumaných zemí byli Švýcaři, kteří nejvíce oceňují kvalitu svých mezilidských vztahů. Francouzi udávali nejvyšší míru depresivity a Němci byli nejpesimističtější. Češi se ukázali v porovnání se jmenovanými zeměmi jako nejvíce vděční a měli také nejvyšší úroveň smysluplnosti života. Pro všechny sledované země platí, že lidé, kteří jsou schopní i přes různá úskalí udržet si pozitivní pohled do budoucnosti, a při pohledu do minulosti ocenit to dobré, čeho se jim dostalo, jsou spokojenější a zdravější,“ doplnila Slezáčková.


Kontakt:
Tereza Fojtová, tel: 549 49 49 49, mobil: 724517335, e-mail: fojtova@muni.cz
Alena Slezáčková, tel: 549 49 81 89, mobil: 604506256, e-mail: alena.slezackova@phil.muni.cz


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info