Video politologů vysvětluje, o čem rozhodují krajské volby

  • 30. září 2016

Na různé zavádějící informace objevující se v kampaních před krajskými volbami reagují politologové Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Na serveru YouTube zveřejnili video (https://www.youtube.com/watch?v=sw_O4ZYh1t0), ve kterém kreslenou formou objasňují, jaké kompetence kraje vůbec mají a co tedy mohou ovlivnit. Strany totiž voliče až příliš často lákají na témata, která politici na této úrovni neovlivní.


Přestože jen v letošním roce kraje hospodaří s částkou asi 165 miliard korun, lidé mají tendence volby do nich vnímat jako nevýznamné. „Že to tak není, se snažíme upozornit už jen kvůli této vysoké částce, jedná se o sedminu státního rozpočtu. Chceme ale také vysvětlit, že až příliš mnoho slibů, které teď lidé naleznou na billboardech, není splnitelných, a proto by měli vybírat strany, které se v kampani chovají rozumněji,“ sdělil Miloš Gregor, tvůrce videa. Jako příklad uvedl výroky týkající se vyřešení migrační krize nebo reformy Evropské unie a případného vystoupení z ní.


Asi tříminutové video, jehož účelem je také pomoct zvednout volební účast, vysvětluje, že kompetence krajů jsou především v oblasti školství, zdravotnictví, dopravy nebo územní samosprávy. V minulosti však o výsledcích rozhodovaly zcela jiná témata – v roce 2008 to bylo víceméně referendum o vládě a zdravotnických poplatcích. O čtyři roky později zabodovala Česká strana sociálně demokratická důrazem na církevní restituce. Přitom po volbách už o tato témata výrazný zájem nebyl. „Strany mají dojem, že krajská témata nejsou pro voliče atraktivní. Za to si ale minimálně z části mohou samy, protože neumí vysvětlit, proč jsou důležitá,“ zdůvodnil tento typ vedení kampaní Gregor.


Video umístěné na YouTube kanálu Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity je určené pro širokou veřejnost. Uživatel na místě nalezne také další videa popularizující jiná politologická témata a vysvětlující pozadí různých aktuálních událostí. Experty však zajímají i výsledky letošního hlasování. Z toho důvodu bude v Brně také letos pod hlavičkou Masarykovy univerzit několik desítek studentů provádět dotazníkové šetření, aby mohli zmonitorovat volební chování lidí.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info