Antropologové MU vytváří 3D databázi obličejů. Pomůže lékařům i policii

  • 23. dubna 2014

V Česku unikátní vědecká databáze momentálně vzniká na Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Antropologové zde za pomoci moderní techniky vytváří 3D databázi obličejů. Informace z ní využijí ve výzkumu toho, jak se v závislosti na různých podmínkách mění tvar lidského obličeje. V praxi budou užitečné také lékařům a kriminalistům.


Antropologové navazují na práci kolegů ze 60. let, kteří vytvářeli banku fotografií. Ty ale neumí zachytit vše, co vědci potřebují, proto se jejich následovníci rozhodli vytvořit databázi 3D skenů. „Aktuálně máme snímky 2000 lidí, z toho asi tisícovku tvoří děti, k nimž se nám daří dostávat díky spolupráci se školami a rodiči. Chybí nám ale muži a ženy ve věkových kategoriích kolem 30, 40 a 50 let,“ sdělila vedoucí výzkumu Petra Urbanová. Výzkumný tým se proto obrací na veřejnost s prosbou o zapojení do studie.


Účast nevyžaduje žádnou přípravu, zájemce by se jen měl objednat na telefonním čísle 549 49 2679 nebo e-mailem (64323@mail.muni.cz či 239293@mail.muni.cz) a dostavit se na ústav antropologie (http://anthrop.sci.muni.cz/), kde si jej pracovníci speciálním přístrojem vyfotografují a požádají jej o vyplnění dotazníku. Citlivá technologie má potíže se snímáním lesklých ploch a jemnějších struktur, proto je nutné, aby měly ženy sepnuté vlasy a muži oholené vousy. Osobní údaje účastníků chrání speciální software, na jehož vývoji se podílí zaměstnanci Fakulty informatiky Masarykovy univerzity. „Dobrovolníky v databázi nelze vyhledat podle jména, vyskytují se v ní pouze jako čísla,“ přiblížila jeden z ochranných prvků Urbanová.


Ve vznikající databází získávají pomůcku nejen antropologové, ale také lékaři a kriminalisté. Lékaři tak mohou sledovat růstové a vývojové změny, a tím pádem například lépe plánovat operační zákroky u svých pacientů či léčbu obecně. Kriminalistům informace poslouží mimo jiné při identifikaci osob. Program, který informatici vytvořili, totiž obsahuje modul pro tvorbu takzvaného 3D identikitu, s jehož pomocí je možné vymodelovat trojrozměrný model například pachatele trestného činu.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info