Masarykova univerzita vydala unikátní knihu o historii plastické chirurgie

  • 28. září 2016

Výpravnou publikaci Plastická a rekonstrukční chirurgie vydalo Nakladatelství Masarykovy univerzity Munipress. Slavnostní křest knihy, která oslavuje úspěchy šedesáti let působení profesora Bařinky na poli plastické a rekonstrukční chirurgie, se koná ve čtvrtek 29. 9. ve 14:00 na rektorátu Masarykovy univerzity.


Na více než osmi stech stranách prezentuje dlouholeté zkušenosti brněnské plastické školy, na jejímž formování se autor zásadně podílel. Hlavním pilířem je množství velmi pečlivě dokumentovaných případů pacientů, které zaujímají prakticky celý rozsah oboru plastické chirurgie.


„Kniha není koncipována jako učebnice plastické chirurgie, ale v konkrétních oblastech prohlubuje základní znalosti v oboru na vysokou úroveň a může být zdrojem inspirace při řešení neobvyklých případů. Jedná se dosud o největší monografii na téma plastické chirurgie a je nutno vyslovit autorovi uznání za obrovskou práci, kterou její zformování zajisté vyžadovalo,“ uvádí recenzenti Jiří Veselý a Zdeněk Dvořák.


Publikace je rozdělena do jedenácti kapitol podle jednotlivých oblastí zájmu oboru a ve vymezených tématech (rekonstrukce boltce, lymfedém končetin aj.) významně prohlubuje odborné znalosti čtenářů. Jedná se o největší monografii v oboru plastické chirurgie, která dosud byla u nás vydána.


Prof. MUDr. Ladislav Bařinka, DrSc. (nar. 1927) je plastický a rekonstrukční chirurg s mezinárodním renomé, průkopník nových postupů ve svém oboru. Je emeritním profesorem Kliniky plastické chirurgie Masarykovy univerzity, kde působil od roku 1955 až do roku 1992 (od r. 1984 jako přednosta). Za jeho vedení zde bylo postaveno moderní replantační a audiovizuální centrum pro rozvoj mikrochirurgických disciplín. Přednášel a pracoval na klinikách v západní Evropě a USA, v 90. letech vybudoval plastickou chirurgii v Tishreen Hospital v syrském Damašku.


V e-verzi je kniha je dostupná zdarma v čítárně Munispace: https://munispace.muni.cz/index.php/munispace/catalog/book/839


Další informace jsou k dispozici na adrese http://www.muni.cz/press/books/chirurgie


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info