Ruský historik Andrej Zubov představí na MU druhý díl Dějin Ruska

  • 17. června 2015

Ruský profesor historie Andrej Zubov, který kvůli kritice zahraniční politiky Ruska musel před rokem ukončit své dosavadní působení v Institutu pro mezinárodní vztahy v Moskvě (MGIMO), přijede znovu přednášet na Masarykovu univerzitu (MU). Právě MU nabídla Zubovovi pracovní místo poté, co kvůli svým postojům přišel o práci. Po přednášce věnované podobám religiozity Starého světa a jejich reflexi v oblasti kultury, která se uskuteční na Filozofické fakultě MU v pondělí 22. června ve 14:00, bude následovat autorovo představení druhého dílu spisu Dějiny Ruska 20. století a autogramiáda.


Nabídku pracovní pozice ze strany Masarykovy univerzity Zubov nakonec odmítl s tím, že je pro něho jako pro občana důležité zůstat v Rusku a pokračovat ve své práci tam. O tom, že jeho působení v Rusku není jednoduché, svědčí nedávný incident ve městě Kazaň na západě Ruska, kde Zubovovu přednášku na poslední chvíli ukončil zásah hasičů a policie, údajně kvůli hrozbě bombového útoku, který prý někdo ohlásil.


„Důvody, pro něž profesor Zubov odmítl opustit svou vlast, plně chápu a velmi si vážím toho, že to bude právě Masarykova univerzita, kde bude v České republice poprvé představen druhý díl jeho Dějin Ruska,“ řekl rektor MU Mikuláš Bek, který Zubova na univerzitu pozval.


Ruský historik, religionista a politolog Andrej Zubov se ve své práci zaměřuje na historické kořeny a aktuální otázky demokracie v Asii, zvláště v Thajsku a Rusku, vztahy Východu a Západu, a také na otázky spojené s rolí náboženství v ruské a západní společnosti. Svou pozici v moskevském institutu musel vloni opustit poté, co list Vedomosti otiskl jeho kritický komentář odsuzující ruskou intervenci na Ukrajině. Zubov v něm přirovnal ruskou anexi Krymu k anšlusu Rakouska v roce 1938. Za Zubova se kromě odborníků postavili také studenti.


Kontakt: Mgr. Tereza Fojtová, tisková mluvčí MU, fojtova@rect.muni.cz, tel: 54949 4949, 724 517 335


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info