Publication details

Hydrotermální turmalinizace v metapelitech z vulkanosedimentárního komplexu jednotky Uenchiin (Mongolský Altaj, JZ Mongolsko)

Title in English Hydrothermal turmalinization in metapelites from vulcano-sedimetary complex of the Uenchiin unit (Mongolian Altai, SW Mongolia)
Authors

PECHÁČKOVÁ Nikola SLOBODNÍK Marek BURIÁNEK David

Year of publication 2018
Type Appeared in Conference without Proceedings
Citation
Description Epizonálně metamorfovaný vulkanosedimentární komplex, pravděpodobně stáří silur až devon, reprezentuje spodní část jednotky Uenchiin (Dandar & Enkhbaatar, 1999). Tato jednotka leží na JZ Mongolska severně od metamorfovaného teránu Tseel. Oblast byla konsolidována během variské orogeneze. Turmalinizace je vázaná na křemenné žíly a postihuje chlorit-sericitické až sericitické fylity (Hanžl et al., 2012b). V turmalinitech se často vyskytují pásky s převahou turmalínu nebo křemene o mocnosti několika mm. Tyto pásky jsou orientovány souhlasně s foliací okolních fylitů (Hanžl et al., 2012a). Studované vzorky pochází z turmalinitu při kontaktu s hydrotermální křemennou žilou. Petrograficky jsou poměrně jednoduché a skládají se převážně z turmalínu a křemene. V některých oblastech se turmalinizace vyskytuje v asociaci s magnetitovým zrudněním, které má podobu až několik dm mocných pásků uložených souhlasně s foliací okolních fylitů. Ve zrudnění se střídají pásky s převahou středně zrnitého automorfního magnetitu a oxyhydroxidy Fe (produkty rozkladu magnetitu) s pásky karbonátu a křemene. Akcesoricky se vyskytuje nejspíše přeměněný hematit, turmalín, rutil, chlorit či chloritizovaný biotit. Turmalín z turmalinitů svým chemickým složením odpovídá dravitu s poměry (Mg/Fe+Mg) = 0,55–0,65 a Vak/(Na+K+Vak) = 0,35–0,25. U turmalinitů byla použita mikrotermometrická metoda pro zkoumání fluidních inkluzí z křemene. Teploty homogenizace se pohybují v rozmezí od 168 do 210 °C. Za použití izochory, litostatického a hydrostatického gradientu byly určeny modelové pT-podmínky vzniku mineralizace, které ukazují na rozmezí od 400 do 1 300 barů a teploty od 210 do 260 °C. Takové podmínky spolu s nízkou salinitou fluid s hodnotami od 1,46 do 3,55 hm. % NaCl jsou typické pro hydrotermální roztoky generované během nízkých stupňů metamorfózy.

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info