Výzkum: Mladí lidé stále častěji odkládají překročení prahu dospělosti

  • 12. března 2013

Změny v chování mladých lidí, kteří stále častěji odkládají zásadní životní rozhodnutí a déle setrvávají v roli dospívajících, má popsat rozsáhlý výzkum odborníků Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity (FSS MU). Podle prvních výsledků mladí lidé například mnohem častěji a déle bydlí současně na více místech a své příjmy skládají z více různých zdrojů. Výzkum pod názvem Cesty do dospělosti, který realizuje Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny FSS MU, odstartoval loni v létě a bude pokračovat až do roku 2016.


Vědci se zaměřili na fenomén tzv. „vynořující se dospělosti“, který se stále častěji projevuje u věkové skupiny 18 - 25 let. Podle zákona jsou to už dospělí lidé, mnozí vydělávají a žijí s partnerem, přesto se jako dospělí často necítí. „Chceme zjistit, jak, kdy a proč začínají přijímat dlouhodobější závazky v oblasti povolání, studia, partnerství nebo rodičovství a jaké mají životní cíle. Bude nás zajímat, jak u nich vypadá proces nabývání samostatnosti v různých oblastech života,“ řekl vedoucí Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny FSS MU Petr Macek.


Analýza výsledků prvního šetření, do kterého se zapojilo 1370 respondentů, například ukázala, že své příjmy skládají z několika vzájemně se doplňujících zdrojů. Část prostředků získávají od rodičů, z brigád, formou stipendií, ale i z příležitostných prací. Současně mnozí bydlí na více místech zároveň: u rodičů, v bytě partnera, s kamarády v podnájmu. „Dříve bychom to mohli nazvat jako stav „než se usadí“. Dnes však musíme zvažovat, zda se nejedná o dlouhodobější stav, či dokonce životní styl,“ uvedl člen výzkumného týmu Stanislav Ježek.


Tým odborníků z Institutu výzkumu dětí, mládeže a rodiny chce postupně získat odpovědi od tří tisíc respondentů. Mladé lidi, kteří se do výzkumu zapojí, budou vědci jednou za tři až čtyři měsíce žádat o vyplnění on-line dotazníků. Účastníky výzkumu oslovují prostřednictvím středních a vysokých škol, ale i firem a také úřadů práce. „Rozhodli jsme se využít i sociální sítě a vytvořili jsme i tzv. událost na Facebooku,“ doplnila další členka týmu Lenka Lacinová s tím, že zapojení nových respondentů do výzkumu je stále možné.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info