Zemřel první polistopadový rektor Masarykovy univerzity Milan Jelínek

  • 30. ledna 2014

Masarykova univerzita přišla o jednu ze svých významných osobností. Dnes ráno zemřel ve věku 90 let první polistopadový rektor univerzity Milan Jelínek, známý lingvista, který se věnoval jazykové kultuře a stylistice. Veřejnost se bude moci s profesorem Jelínkem rozloučit v pátek 7. února ve 14:00 ve velké obřadní síni krematoria města Brna v ulici Jihlavská.


Milan Jelínek se narodil v roce 1923 v Brně. Na univerzitě začal působit ihned po druhé světové válce, vystudoval zde češtinu, ruštinu a srbochorvatštinu. Roku 1964 získal profesoru, v letech 1962 až 1964 působil mimo jiné jako děkan filozofické fakulty a v letech 1990 až 1992 byl rektorem Masarykovy univerzity.


„Emeritní rektor profesor Jelínek byl nejen akademik s širokým odborným záběrem, ale také člověk s pozoruhodnou životní zkušeností se dvěma nedemokratickými režimy. V posledních letech jsem měl několikrát příležitost s ním o jeho zkušenostech i aktuálních problémech hovořit. Celá univerzitní veřejnost jej bude velmi postrádat,“ uvedl současný rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.


Jelínek prožil život plný dramatických zvratů - na jeho osudu lze ilustrovat běh československých dějin 20. století. Zúčastnil se protinacistického odboje, vstoupil do komunistické strany, ale po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa se zapojil do disentu a nesměl pod svým jménem odborně publikovat. Když se koncem roku 1989 vrátil na univerzitu a hledal se vhodný kandidát na post rektora Masarykovy univerzity, byl vybrán právě on.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info