V Mendelově muzeu si návštěvníci vyzkouší práci archeologa

  • 11. března 2014

Jak vypadá moderní archeologie, jaké využívá metody a s čím archeologové pracují, ukáže nová výstava Mendelova muzea Masarykovy univerzity (MU) s názvem Archeologie. Expozice je součástí cyklu Krok za krokem vědou a přístupná bude od 12. března do 30. dubna. Návštěvníci si na ní vyzkouší celý proces archeologického výzkumu od vyhledání lokality až po výstavu nálezů v muzeu.


Na čtyřech připravených nalezištích budou návštěvníci provádět vlastní terénní výzkum, nálezy pak doprovodí do laboratoře, kde budou odborně očištěny a popsány. Nakonec s nimi zamíří i do muzea, kde si mohou připravit vlastní výstavu. „Zájemci si v expozici mohou postavit model domu z mladší doby kamenné a vyzkoušet si, jak lze z několika jamek v zemi rekonstruovat přes 6000 let staré obydlí,“ uvedla vedoucí správy muzea Daniela Vránová.


Výstava se nezabývá konkrétními historickými obdobími, ale zavede návštěvníky do zákulisí archeologie. Jejím cílem je přesvědčit laickou veřejnost, že archeologie už dávno není jenom kopáním v zemi a hledáním pokladů, ale je to rozmanitý vědní obor. „Na výstavě se návštěvníci mohou proletět letadlem, zkusit se podívat pod zem s pomocí přístroje na geofyzikální měření. Dozví se, jak lze zkoumat archeologické lokality bez kopání do země, jak určovat stáří nálezů a pochopí, proč tak málo věcí přežije v zemi tisíce a tisíce let,“ doplnila Vránová.


Součástí výstavy, která potrvá do konce dubna, jsou také dvě přednášky. První s názvem „Dvě rotundy ze Starého Brna a otázka lokalizace Brněnského hradu“ se bude konat 20. Března, druhá přenáška „Být archeologem – romantika nebo suchopárná věda?“ se uskuteční 8. dubna. Obě se budou konat v Mendelově muzeu vždy v 17.00 hodin.


Součástí expozice bude také představení pracovišť Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty MU. Vstup na výstavu i přednášky je bezplatný. Cyklus Krok za krokem vědou na MU letos zakončí ještě expozice přibližující obor systematická biologie.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info