Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity otvírá Geopark

  • 22. května 2014

Novou učební pomůcku a turistickou atrakci zároveň představí v sobotu 24. května u příležitosti Dne vědy Přírodovědecká fakulty Masarykovy univerzity. V historickém areálu fakulty v Kotlářské ulici se ve 13.30 otevře nový Geopark, kde si bude moci každý návštěvník prohlédnout a osahat různé typy hornin vyskytujících se na území České republiky. Veřejnosti budou od tohoto dne přístupné také mineralogické a paleontologické sbírky ústavu geologických věd, jejichž součástí je také dinosauří zub, který nedávno identifikoval jeden ze studentů.


„Rádi bychom ke geologii přitáhli více studentů základních a středních škol. Protože se geologie na školách neučí samostatně, ale jen jako součást biologie nebo zeměpisu, rozhodli jsme se jít touto cestou,“ zdůvodnila Kateřina Zachovalová z ústavu geologických věd.


Zatímco exponáty paleontologických a mineralogických sbírek budou k vidění v suterénu budovy číslo 11, kusy hornin tvořících Geopark jsou rozmístěny přímo v areálu. „Obdobné parky vznikají i jinde ve světě, jde ale většinou o řadu kamenů vedle sebe. My jsme na jejich rozmístění spolupracovali s architektem, takže fungují také jako estetický prvek,“ popsal geolog Rostislav Melichar, který s nápadem přišel.


Po areálu je v současnosti rozmístěno 24 kusů hornin, na kterých lze díky jejich velikosti sledovat nejen strukturu, ale i vztahy mezi různými druhy hornin navzájem. Kameny pochází z českých lokalit, postupně přibudou ještě další z Moravy a v parku by jich nakonec mělo být 40. Podrobnosti o každém exponátu se návštěvníci dozvědí z doprovodných tabulek, na kterých je vždy informace o tom, odkud přesně konkrétní kámen pochází, jak je starý a kam je řazený v klasifikaci hornin. Dočíst se mohou také zajímavosti o tom, odkud se do Brna dostal bludný balvan, který pamatuje dobu ledovou, nebo o tom, jaké druhy živočichů se dochovaly ve formě zkamenělin v dalším z kusů hornin.


Do Geoparku mohou zájemci přijít kdykoliv, když je areál fakulty otevřený, vstupné se neplatí. Výstava paleontologických a mineralogických sbírek bude mimo Den vědy přístupná vždy jedno dopoledne a jedno odpoledne v týdnu. Podrobnější informace budou od soboty k dispozici na webu Mendelova muzea MU (http://www.mendelmuseum.muni.cz/ ), v jehož rezervačním systému bude také možné objednat komentované prohlídky pro školní třídy.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info