Projekt MU dostane výsledky výzkumu rychleji k pacientům

  • 4. července 2014

Zvýšit naděje na reálné uplatnění vědeckých výsledků v praxi pomůže projekt, na který získala Masarykova univerzita 21 465 764 korun z evropského Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Tři týmy vědců díky němu mohou přizpůsobit svoji práci potřebám praxe a zdokonalit svoje výsledky, které se tak rychleji dostanou ke koncovým uživatelům, pacientům. Masarykova univerzita (MU) patří dlouhá léta k průkopníkům transferu technologií, jen v loňském roce získala pět patentů v Česku, tři v zahraničí, pět užitných vzorů a dvě ochranné známky.


Vědci pracující na výsledcích, které mají potenciál být užitečné širší společnosti, budou díky evropským financím přímo spolupracovat s odborníky z firem a konzultovat s nimi svoji práci. „Jde o to, zajistit, aby výsledek konkrétního výzkumu prošel od přípravné fáze, přes ověření, zabezpečení duševní ochrany až po marketingovou strategii nebo třeba průzkum trhu,“ vysvětluje ředitel projektu Alois Kozubík, v čem spočívá inovativnost celého nápadu.


Do projektu s názvem Nové biotechnologie pro medicínu se zapojily tři vědecké týmy. Zatím největší naděje vkládají odborníci do práce skupiny kolem Vítězslava Bryji z Ústavu experimentální biologie Přírodovědecké fakulty MU, která je nyní ve fázi patentového řízení. Bryja a jeho kolegové se zabývají ověřením účinku chemických látek blokujících funkci (tzv. inhibitorů) enzymu kaseinkinázy. Ukazuje se totiž, že mohou být využity v léčbě chronické lymfocytární leukémie. „Předchozí práce ukázaly, že kaseinkináza 1 je enzym zodpovědný za migraci leukemických buněk do lymfatických orgánů, kde se leukemické buňky dělí, a způsobují tak rozvoj nemoci. Výsledky naznačují, že inhibitory kaseinkinázy 1 mají potenciál sloužit jako nová skupina léků proti tomuto typu leukemie,“ popsal Bryja a dodal, že spolu s kolegy nyní zjišťuje, zda jsou tyto látky schopné léčit nemoc u myší.


Druhý tým pod vedením Aleše Hampla z Ústavu histologie a embryologie na Lékařské fakultě MU se věnuje možnostem tvorby umělých tkání na bázi nanovláknových nosičů osídlených buňkami. Ty by mohly sloužit jako modely pro testování toxicity léčiv, a pomoct tak třeba omezení testů na zvířatech.


Třetí vědecká skupina kolem Pavla Krejčího z Ústavu experimentální biologie Přírodovědecké fakulty a z Biologického ústavu Lékařské fakulty MU se zabývá vývojem takzvané receptor tyrozin kinázové (RTK) knihovny. RTK je označení pro skupinu receptorů, které se nacházejí na vnějším povrchu membrán buněk a mají důležitou úlohu v rozvoji a vývoji mnoha typů rakoviny a jiných nemocí. Připravovaná technologie reprezentuje unikátní nástroj využitelný především při identifikaci nových léčiv zaměřených na potlačení funkce RTK v nádorech.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info