Voda v univerzitním kampusu je po opravě v pořádku

  • 24. září 2014

Kvalita vody v Univerzitním kampusu Bohunice Masarykovy univerzity je po výměně vodovodního potrubí v pořádku a plně vyhovuje požadavkům legislativy pro pitnou vodu. Prokázaly to zářijové testy, které na vzorcích z 18 dotčených pavilonů provedl Státní zdravotní ústav v Ostravě. Univerzita přistoupila k výměně trubek poté, co se zjistilo, že se z pozinkovaného potrubí uvolňují látky, které vodu znehodnocují.


Ačkoliv ještě před několika lety se tento typ materiálu používal běžně, ukázalo se, že pro stavby tohoto typu není zcela vhodný, a proto je nové potrubí již z nerezu. „Po této zkušenosti už stavaři pozinkované potrubí nepoužívali ani u dostavby univerzitního kampusu a dalších budov, které na univerzitě v posledních měsících vznikaly,“ řekl ředitel Správy univerzitního kampusu Bohunice Pavel Brančík a dodal, že k obdobnému kroku přikročily na svých stavbách také další brněnské vysoké školy.


Po dokončení výměny odebrali specialisté v každém pavilonu čtyři vzorky teplé a čtyři vzorky pitné vody, u kterých byly provedeny testy podle platné vyhlášky. Potrubí se v kampusu opravovalo v několika etapách, po první zkušební etapě se část trubek vyměňovala loni v létě, další v období mezi podzimním a jarním semestrem a poslední v právě uplynulém létě.


Při rekonstrukci dělníci vyměnili asi 14 kilometrů potrubí, jeho renovace vyšla na necelých 24 milionů korun. O náklady se univerzita podělila se stavebními firmami, 14 milionů hradila škola, která zaplatila zejména navýšení standardu nových trubek, a 10 milionů korun dodavatelé stavby. Další náklady ze strany univerzity si vyžádalo dodávání pitné vody v barelech, které jsou nyní postupně odstraňovány.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info