Politologové natočili video, které veřejnosti vysvětluje vznik koalic

  • 16. října 2014

Přiblížit, jak vypadají jednání o vzniku koalic v městských zastupitelstvech, se na dnes zveřejněném videu rozhodli odborníci z Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Nahrávka reaguje na aktuální politickou situaci, kdy se nově zvolené strany a hnutí domlouvají, kdo bude městům a obcím vládnout.


„Může se zdát, že právě probíhající jednání postrádají logiku. Proto jsme se rozhodli lidem přiblížit, co za nimi může stát a podle jaké logiky mohou koalice vznikat,“ uvedl vedoucí katedry politologie Stanislav Balík, který na videu například vysvětluje, že není nic divného na tom, když se primátorem nestane zástupce strany, jež z voleb vzešla jako vítězná. Nahrávka je k vidění na oficiálním kanálu s názvem Katedra politologie FSS MU na serveru YouTube na adrese http://youtu.be/yZW9rBRVo6M.


V pětiminutovém videu se specialisté na politický marketing Otto Eibl a Miloš Gregor ptají odborníka na komunální politiku Stanislava Balíka na nejčastější otázky spojené s tvorbou koalic. Na konkrétních příkladech tak názorně vysvětlují, proč byly v některých městech koalice dohodnuty už během volebního víkendu, zatímco jinde se jednání protahují. „To, jestli se strany domluví dřív, nebo později, není závislé na velikosti obce nebo města. Stejně tak není překvapivé, když se někde domluví strany, které na sebe před volbami útočily,“ říká na nahrávce Balík.


Videem umístěným na serveru YouTube brněnští politologové navazují na úspěch předvolební nahrávky, na které vysvětlovali dopad křížkování jednotlivých kandidátů při volbách do městských a obecních zastupitelstev. Ukázalo se totiž, že mnozí voliči systému nerozuměli. Cílem videa bylo objasnit, že křížek pro kandidáta je v první řadě hlasem pro samotnou stranu. Podle sledovanosti video svůj účel splnilo, za necelé dva týdny si ho pustilo více než 45 tisíc uživatelů a na sociálních sítích jej sdílela většina politických stran. V některých školách bylo dokonce zařazeno do studijních materiálů.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info