Psychologové budou zkoumat, jak se splnily naděje lidí pro letošní rok

  • 30. října 2014

Spíše optimisticky hodnotili obyvatelé České republiky svoje vyhlídky a očekávání v osobním životě pro rok 2014 v průzkumu, který se uskutečnil koncem loňského roku. Zda se jejich představy naplnily, nyní ověří nový mezinárodní výzkum Naděje 2015, do kterého se Česko zapojí prostřednictvím Psychologického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity (FF MU). Online anonymní dotazování otevřené všem zájemcům bude probíhat od 1. do 30. listopadu 2014. První výsledky výzkumu budou známé již v prosinci.


Šetření v několika evropských zemích zjišťuje nejen to, jaké nálady aktuálně panují ve společnosti, ale také co přispívá naší spokojenosti a štěstí, a především, do čeho obyvatelé vkládají naděje a jaká jsou jejich očekávání pro rok 2015. Z loňského dotazování mimo jiné vyplynulo, že lidé v Česku byli ve srovnání se Švýcary a Němci nejméně optimističtí. „Letos chceme dotazníkové šetření rozšířit také o otázku, jak lidé hodnotí uplynulý rok a srovnat získané odpovědi s tím, jaká byla jejich původní očekávání do roku 2014. Novinkou bude také dotazník vděčnosti. Chceme si ověřit závěry jiných studií, že vděčnější lidé hledí do budoucnosti s větší nadějí,“ uvedla garantka výzkumu pro Českou republiku Alena Slezáčková z Psychologického ústavu FF MU.


Výzkum se koná již čtvrtým rokem a od letoška se do něj nově zapojily také Norsko a Malta. Výstupem šetření bude zpráva o nadějích a duševním rozpoložení našich spoluobčanů před koncem letošního roku. V předvánočním období a před vstupem do nového roku se tedy dozvíme nejen to, nakolik jsou Češi v porovnání s obyvateli ostatních zemí spokojení, jak vnímají kvalitu mezilidských vztahů a co jim dává smysl, ale také v co konkrétně pro nadcházející rok 2015 nejvíce doufají, s kým nebo s čím si spojují své naděje a co pro jejich naplnění dělají.


Psychologové chtějí oslovit co nejvíce lidí a získat tak co nejširší vzorek populace. Anonymní online dotazník je od 1. listopadu přístupný na webové adrese: www.nadeje2015.com. Jeho vyplnění trvá maximálně dvacet minut, a pokud někdo bude mít zájem o osobní výsledky dotazníku, získá je na vyžádání.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info