Masarykova univerzita hostí budoucí programátorská esa

  • 25. června – 6. července 2015

Účastníky Středoevropské olympiády v informatice (zkráceně CEOI 2015) bude hostit od pondělí 29. června do soboty 4. července Fakulta informatiky Masarykovy univerzity. Téměř 50 středoškoláků z deseti evropských zemí bude mít za úkol naprogramovat řešení algoritmicky složitých úloh. Vítěze čeká nejen uznání a ceny. Z výsledků předchozích ročníků plyne, že nejlepší účastníci mají nakročeno na prestižní univerzity a do excelentních vědeckých institucí.


Jednotlivé země posílají do Brna, které klání hostí od jeho počátku v roce 1994 už potřetí, vítěze národních kol matematické olympiády zaměřené na programování. „Účastníci, kterým se zadaří ve středoevropské olympiádě, pak mají velkou možnost získat stipendia na výborné univerzity. Obecně je úspěch v soutěži skvělou referencí,“ uvedl vedoucí organizačního týmu Tomáš Pitner.


Dodal také, že pro úspěch v soutěži nestačí jen absolvovat běžné hodiny informatiky na střední škole, ale je nutné se speciálně připravovat. Část těchto seminářů v Česku organizuje právě Fakulta informatiky MU. „V soutěži nestačí jen prokázat schopnost práce s počítačem a rutinní programování. Účastník musí navrhnout efektivní algoritmus, který bude schopný přímo na místě předvést.“


Soutěž probíhá ve dvou dnech, vždy se řeší po třech úlohách. Zadání je slovní, doprovázené ilustračním obrázkem nebo tabulkou. Soutěžící jej dostávají v anglickém originálu i v rodném jazyce. Česká republika má jako pořádající země výhodu, do soutěže může nasadit hned dva týmy tvořené dohromady osmi účastníky, přičemž hned několik z nich pochází z brněnského gymnázia na třídě Kapitána Jaroše. Podrobnější informace o olympiádě jsou k nalezení na webu ceoi.fi.muni.cz.


Zda se vítězem stane někdo z Čechů nebo zahraničních soutěžících bude známo v pátek odpoledne. Organizátoři kromě toho chystají pro hosty bohatý doprovodný program. Podívají se například do brněnské hvězdárny, lanového centra nebo vědeckého centra Vida.


Kontakt: Martina Fojtů, tiskový odbor, tel: 549 49 37 51, mobil: 725 316 964, e-mail: fojtu@rect.muni.cz


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info