Univerzita se díky rovnému přístupu k neslyšícím stala firmou roku

  • 13. července 2015

Firmou roku 2014 se v sedmém ročníku soutěže obecně prospěšné společnosti Tichý svět, která pomáhá neslyšícím, stala Masarykova univerzita (MU). Cenu si vysloužila svým vstřícným přístupem k neslyšícím pracovníkům, kteří ji na ocenění sami navrhli. V roce 2014 zaměstnávala hned několik desítek uživatelů znakového jazyka zejména ve Středisku pro pomoc studentům se specifickými nároky (Teiresiás), které na Masarykově univerzitě zajišťuje inkluzivní vzdělávání.


„U Masarykovy univerzity oceňujeme pestrost komunikačních nástrojů, které svým zaměstnancům nabízí, ať již jde o tlumočení pro uživatele znakového jazyka, nebo simultánní přepis mluvené řeči pro pracovníky preferující češtinu,“ uvedla ředitelka Tichého světa Marie Horáková k vítězství MU v soutěži. Předání ocenění představitelům univerzity se odehraje ve středu 15. července v 11:00 v Brně ve středisku Teiresiás na Komenského náměstí 2.


Více informací o soutěži: http://www.tichysvet.cz/firma-roku-2014.

„Univerzita chápe prostředí školy jako jednotné – ti, kdo na ní mohou studovat, na ní mohou být také zaměstnáni a naopak. Jak neslyšícím, tak i dalším zaměstnancům se specifickými nároky proto Masarykova univerzita nabízí rovnocenný přístup. Mají stejná práva, ale také povinnosti,“ uvedla prorektorka MU pro vzdělávací činnost MU Ivana Černá.


Univerzitu do soutěže přihlásili sami neslyšící zaměstnanci prostřednictvím videa v českém znakovém jazyce, ve kterém uvádějí, proč si myslí, že si MU ocenění zaslouží. „Na univerzitě pracuji už deset let a za skvělé považuji hlavně to, že nabízí sluchově postiženým možnost dalšího profesního růstu třeba díky jazykovým školením. Uživatelé znakového jazyka mohou na MU absolvovat například speciální kurzy angličtiny nebo amerického znakového jazyka,“ uvedl Tomáš Sklenák, vedoucí oddělení vizuální komunikace střediska Teiresiás, který je sám neslyšící. Dodal, že získané znalosti má příležitost využít jak na mezinárodních konferencích, tak třeba při zahraničních služebních cestách.


Cílem soutěže Firma roku společnosti Tichý svět je ocenit ty firmy, které dávají práci osobám se sluchovým postižením, a motivovat i další zaměstnavatele. Letos se do finále probojovaly společnosti G4S Cash Solutions, Nové Horizonty, Tamtamy, Zelený ostrov a Alza.cz.


Video, jímž neslyšící zaměstnanci přihlásili MU do soutěže: https://youtu.be/vlbjQdG-Dz4


Kontakt: Tereza Fojtová, mluvčí MU, tel: 549 49 4949, mobil: 724 517 335, e-mail: fojtova@muni.cz


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info