Univerzita třetího věku naučí seniory pracovat s Wikipedií

  • 31. března 2016

Vůbec poprvé nabídne Masarykova univerzita (MU) brněnským seniorům možnost vzdělávat se v oblasti vytváření hesel pro otevřenou internetovou encyklopedii Wikipedie. Dvouhodinové lekce se budou konat po čtyři dubnové pondělky na Pedagogické fakultě MU, první se ohraje 4. dubna. Jde o jeden z výsledků oficiální spolupráce MU a spolku Wikimedia ČR.


„Kurz s kapacitou 20 míst se zaplnil ještě ten večer, kdy jsme ho vyhlásili. Máme i spoustu náhradníků, takže už teď to vypadá, že ho vypíšeme znovu," uvedla manažerka pro koordinaci celoživotního vzdělávání na MU Barbora Hašková.


Aktivita navazuje na projekt Senioři píší Wikipedii, který vznikl už v roce 2013 z iniciativy profesora Jana Sokola. „Řada velmi vzdělaných seniorů si dnes stěžuje, že nemají nic smysluplného na práci a to, co vědí, chtějí někomu předat. Tak proč je nepozvat na Wikipedii?“ uvedl k otevření kurzu jeden z lektorů Vojtěch Veselý.


Senioři se na lekcích dozvědí, jak Wikipedie funguje, jak editovat hesla, vkládat obrázky, správně citovat i jak komunikovat se zbytkem komunity encyklopedie tak, aby mohli fungovat jako samostatní wikipedisté. „Jde o velmi potřebnou aktivitu, protože česká Wikipedie má čtenost asi tři miliony zobrazených stránek denně a jde o první zdroj informací pro řadu žáků a studenty. Kvalita Wikipedie tak výrazně ovlivňuje jejich vzdělanost,“ uvedl oficiální wikipedista Masarykovy univerzity Marek Blahuš.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info