MU hostí experty na počítačové protokoly. Do Brna se přesunou z Cambridge

  • 3. dubna 2016

Experti na počítačové bezpečnostní protokoly z celého světa se sjedou ve čtvrtek a v pátek do brněnského Mendelova muzea. Masarykova univerzita tady hostí Mezinárodní workshop o bezpečnostních protokolech, který se teprve potřetí za 24letou historii akce koná mimo britské univerzitní město Cambridge. Odborníci budou na workshopu mluvit například o tom, jak ještě lépe zajistit přístupy do internetového bankovnictví nebo jak se připravit na zcela nové úkoly související s nástupem tzv. internetu věcí.


Akce, jejímž domovem je Cambridge, je mezi experty věhlasná. Diskutuje se na ní o záležitostech, které se aktuálně zdají být jako ze sci-fi filmu, časem se ale většinou stanou realitou. „Před lety se na něm mluvilo například o prvních prvcích zabezpečení dnešních platebních karet nebo o tom, jak zajistit obsluhu internetového bankovnictví z počítačů. Praxe je většinou taková, že do dvou tří let od prvních diskusí se z teoretického konceptu stane pilotní projekt, který pak přibližně za stejnou dobu aplikuje první firma v praxi,“ přiblížil hlavní organizátor Václav Matyáš z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity.


Také letos je na programu debata o přihlašování do bankovních účtů přes internet. Jako velké téma však odborníci vnímají hlavně nastupující éru internetu věcí, díky němuž lze přes internet a počítač obsluhovat nástroje, u nichž to dříve možné nebylo, například chytré budovy. V minulosti se často stávalo, že technologické novinky vznikaly bez patřičného zabezpečení. Nyní se experti snaží upozorňovat na to, že by vývoj obojího měl jít ruku v ruce.


Workshop o bezpečnostních protokolech se do Brna vrací po devíti letech, konal se tady už v roce 2007. Mimo Cambridge jej jinak hostila pouze Paříž. „Je to pro nás velká pocta a výraz uznání práce lidí z Masarykovy univerzity. Na setkání jsme nejdříve pravidelně jezdili a díky našim výsledkům jsme se dostali do vedení pořádajícího týmu,“ zdůvodnil Matyáš, jak se Brno místem konání stalo.


Kontakt: Mgr. Martina Fojtů, Tiskový odbor MU, fojtu@rect. muni.cz, tel: 54949 3751, 725 316 964


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info