Odborníci z lékařské fakulty oživují školní výuku

  • 21. dubna 2016

Jak vypadá srdce a další vnitřní orgány, které má člověk v dutině břišní, chtějí ukázat žákům základních škol odborníci z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (LF MU) v rámci projektu „Stojí za to se učit“. První praktickou ukázku zažijí děti ze 4. třídy Základní školy Holzova ve Staré Líšni, kam za nimi v pátek 22. dubna v 8.15 do hodiny přírodopisu přijde přednosta radiologické kliniky LF MU Vlastimil Válek a jeho studenti.


„Budeme mít k dispozici ultrazvukový přístroj, a děti se tak budou moci podívat třeba na to, jak bije srdce nebo proudí krev cévami. V podstatě jim ukážeme věci, o kterých se učí,“ uvedl profesor Válek s tím, že bude se žáky mluvit také o zvuku a jeho využití v medicíně.


Návštěva školy je jen jednou částí programu. Žáci už byli před několika týdny na návštěvě radiologického pracoviště ve Fakultní nemocnici Brno, kde se mohli podívat na další přístroje. „Projekt má za cíl ukázat dětem, že učení je zábava a stojí za to, se mu věnovat. Vybrali jsme žáky čtvrté třídy a to proto, že tyto děti se zatím nehlásí na vyšší školy a doznívá v nich zájem z nižšího stupně, ale už pomalu zjišťují, že přibývá práce a ubývá zábavy,“ uvedl profesore Válek s tím, že i jeho nejmladší syn chodí do stejného ročníku základní školy.


Projekt funguje na dobrovolné bázi, podporují jej Válkovi kolegové z Fakultní nemocnice Brno, studenti lékařské fakulty a společnost, která zapůjčila ultrazvukový přístroj. „Spojuje nás to, že máme malé děti a zjišťujeme, jak je těžké je přesvědčit, že stojí za se škole věnovat. Proto jsme se rozhodli, že alespoň některým z nich to ukážeme,“ doplnil Válek s tím, že se jedná o pilotní projekt.


Školy, které by měly o zprostředkování této akce zájem, se mohou přihlásit na e-mailu vvalek@med.muni.cz.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info