Mezinárodní projekt pomůže zajistit práci znevýhodněným

  • 14. dubna 2016

Příručka pro zaměstnavatele a takzvaný pas k zaměstnání jsou dva nástroje, které by do budoucna měly pomoct k tomu, aby lidé se znevýhodněním snadněji našli práci. V současnosti se jim to totiž daří jen s obtížemi. Nástroje vytváří odborníci ze čtyř zemí sdružení v novém mezinárodním projektu SENEL, který za Česko vedou specialisté z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity.


V projektu se spojili experti z univerzit, škol a neziskových organizací z Česka, Velké Británie, Německa a Finska. „Z našich výzkumů vyplynulo, že mnoho zaměstnavatelů by chtělo člověka s postižením zaměstnat, věří, že by jeho schopnosti dokázali využít. Neví si ale rady s tím, jak na to. A právě v tom bychom je chtěli navést,“ uvedl Karel Pančocha, vedoucí Institutu výzkumu inkluzivního vzdělávání Pedagogické fakulty MU. Konkrétní data existují například z Anglie. Pracovat by tam chtělo 65 procent lidí se specifickými potřebami. Práci však má jen sedm procent.


Aktivity, které s pracovním uplatněním pomohou, jsou celkem tři. Experti ukazují už nyní na různých setkáních příklady dobré praxe a představují příběhy lidí, jimž se povedlo práci navzdory postižení najít. Kromě toho chystají příručku pro zaměstnavatele, aby firmy ztratily obavy z najmutí lidí se specifickými potřebami. Zaměstnavatelé najdou na jednom místě přehledné informace o tom, co konkrétně jejich adept na práci potřebuje a jak jeho nároky splnit, aby byl přínosem a byl využit jeho potenciál.


„Pořád narážíme na velké množství předsudků, ale hlavně nedostatek informací. Když někdo ve firmě uslyší, že má uchazeč o práci Aspergerův syndrom, automaticky se lekne. Couvne, protože přesně neví, co to znamená a jaké naopak výhody zaměstnání takového člověka má,“ popsala Sheena Bell z britské University of Northampton, která se na projektu také podílí.


Třetím nástrojem pomoci je pak takzvaný pas k zaměstnání, jímž budou uchazeči o práci prokazovat, co všechno můžou potenciálnímu zaměstnavateli nabídnout. Experti nemají ambice stát se pracovní agenturou. Mohou být ale velice dobře nápomocní těm, kteří takovou roli hrají.


V brněnském případě je to Agapo, nezisková organizace pomáhající najít práci lidem se zdravotním nebo sociálním znevýhodněním. Podle Daniela Jakeše, metodického vedoucího Agapo, jsou důvody, proč firmy chtějí dát práci lidem s postižením, různorodé. Od někoho to vyžaduje zahraniční centrála, někdo to vnímá jako přirozené a někdo za tím vidí daňová zvýhodnění nebo možnost čerpání dotací na platy. „Často ale zápasíme s tím, že člověka se znevýhodněním zaměstnají, ale ještě před vypršením zkušební doby se s ním rozloučí. Ne proto, že by nepracoval dobře, ale spíš proto, že se bojí komplikací, které by eventuálně mohly nastat, aniž by bezprostředně hrozily,“ popsal Jakeš.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info