Nová laboratoř Přírodovědecké fakulty MU se bude zabývat technologií CCS

  • 15. června 2016

Informace o technologii zachycování a ukládání oxidu uhličitého neboli CCS bude nově dokumentovat výuková laboratoř na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity (MU). Shromážděné materiály a znalosti budou odborníci předávat studentům základních, středních a vysokých škol a dalším zájemcům. Laboratoř je výsledkem projektu hrazeného z Norských fondů, do kterého se zapojili i odborníci z Fakulty sociálních studií MU.


V nové laboratoři jsou k dispozici modely úložiště, postery vysvětlující cyklus uhlíku v přírodě, vývoj klimatu a podrobnosti k technologii zachycování a ukládání CO2, která může přispět k omezení rostoucích emisí skleníkových plynů, a také knihovna věnující se této problematice.


„Jde o navazující aktivitu, které předcházelo na osmdesát přednášek pro studenty a žáky středních škol, přednášky pro veřejnost, zástupce krajských samospráv, pro představitele ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva životního prostředí a ministerstva financí a také pro poslance a senátory,“ přiblížil náplň projektu děkan Přírodovědecké fakulty MU Jaromír Leichmann.


„Častým problémem u nových technologií je nedostatek informací, které by laické i odborné veřejnosti pomohly zorientovat se v jejich výhodách i nevýhodách. Naším záměrem proto bylo tyto informace poskytnout,“ doplnil Filip Černoch z Fakulty sociálních studií MU.


Technologie zachycování a ukládání CO2, anglicky Carbon Capture & Storage (CCS), spočívá v tom, že se emise u velkých zdrojů znečištění, jako jsou elektrárny, zachytí a před vypuštěním do ovzduší se z nich oddělí oxid uhličitý. Plyn je následně zchlazen a stlačen do kapalné formy. Pak je přepraven na vybrané úložiště, kde se vtlačí hluboko pod zem.


Zájemci se mohli s problematikou seznámit také na dvou výstavách, jedné putovní a jedné stálé, která byla k vidění v zábavním vědeckém centru VIDA! v Brně. Díky projektu vzniklo i video ukazující vývoj klimatu v historii planety Země, koloběh uhlíku v přírodě a to, jak jej ovlivňuje člověk. Představuje způsoby omezování emisí oxidu uhličitého a zájemci jej mohou vidět na webových stránkách projektu shake.sci.muni.cz.


Projekt s názvem „Zachycování a ukládání CO2 – sdílení znalostí a zkušeností“ byl financován grantem z Norských fondů 2009-14.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info