Na přírodovědecké fakultě se sejdou sběratelé a milovníci minerálů

  • 7. září 2016

Jak vypadá neopracovaný křišťál nebo zajímavé minerály z okolí Brna si mohou už tuto sobotu 10. září prohlédnout všichni zájemci, kteří zamíří do areálu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity (MU) v Kotlářské ulici. Bude se tam konat první ročník setkání sběratelů minerálů pod širým nebem doplněný o možnost prohlédnout si fakultní sbírky nebo si vyslechnout poutavé odborné přednášky. Akce, která je pro všechny zdarma, se bude konat od 9.00 do 15.00.


„Sběratelé budou vystavovat kameny v přírodním stavu, tedy tak, jak je nalezli. Budou maximálně očištěné od hlíny a rozřezané a nebudou nijak upravované,“ uvedl hlavní organizátor setkání Petr Gadas z Ústavu geologických věd Přírodovědecké fakulty MU. Právě to je hlavní rozdíl oproti jiným setkáním mineralogů, kde je většina kamenů už zpracovaná a upravená třeba do podoby šperků.


Pro první ročník setkání organizátoři připravili padesát výstavních ploch a zatím mají přihlášeno na čtyřicet vystavovatelů. „Akce je určena pro všechny, kterým se líbí pěkné kameny. Na místě se mohou s vystavovateli případně domluvit i na jejich koupi,“ řekl Gadas. K vidění budou nejen minerály z České republiky, ale také vzorky ze zahraničí.


Pro návštěvníky areálu přichystali organizátoři také doprovodný program, který zahrnuje možnost prohlédnout si mineralogické a paleontologické sbírky Přírodovědecké fakulty MU nebo tamní geopark. Děti si pak mohou vyzkoušet rýžování zlata nebo si zasoutěžit v poznávání minerálů o ceny.


„Bude-li dostatečný počet zájemců, máme nachystané také odborné přednášky o pitné vodě, drahých kamenech nebo vývoji klimatu v historii Země,“ doplnil Gadas s tím, že setkání chtějí opakovat každoročně.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info