Výzkumný institut CEITEC otevřel pavilony pro přírodní vědy a medicínu

  • 12. září 2014

Dva nové pavilony pro práci vědeckých týmů zaměřených na výzkum biologicky významných molekul, evoluce a genetické výbavy rostlin, ale i lidské mysli a zdraví člověka dnes otevřel Středoevropský technologický institut CEITEC v Univerzitním kampusu Bohunice Masarykovy univerzity (MU) v Brně. Vědci tak mohou začít naplno využívat špičkově vybavené laboratoře a unikátní přístroje, kterými disponuje jen několik pracovišť na světě. Další čtyři pavilony, které budou v rámci společného projektu CEITEC sloužit zejména materiálovým vědám a pokročilým technologiím se staví v areálu Vysokého učení technického (VUT) a budou dokončeny v roce 2015.


„Jediná šance na úspěšnou budoucnost naší země jsou investice do vědy a výzkumu a inovací tak, aby se Česká republika znovu připojila k technologicky nejvyspělejším státům. Jsem přesvědčen, že realizace podobných projektů jako je dnes otevíraný CEITEC k tomu přispívají a věřím, že bude vzorem pro další obdobné projekty,“ řekl předseda Vlády ČR Bohuslav Sobotka při slavnostním otevírání.


Pro Masarykovu univerzitu má otevření CEITEC MU mimořádný význam. „Otevřením těchto dvou pavilonů se symbolicky i fakticky propojil a uzavřel celý areál kampusu pro přírodní vědy a medicínu. Nové prostory a sdílené laboratoře zajistí další rozvoj úspěšných vědeckých týmů a umožní mladým vědcům zapojit se již v době studia do špičkového výzkumu. Dokončení tohoto rozvoje řádně a včas navíc dokazuje schopnost Masarykovy univerzity efektivně řídit a spravovat tak rozsáhlé projekty,“ řekl rektor MU Mikuláš Bek.


V nově otevřených pavilonech získali vědci téměř 7000 m2 prostor pro bádání i výuku. Větší z pavilonů má atypický eliptický půdorys se zastřešeným atriem. V pavilonu se nachází například speciální laboratoř s novým kryo-elektronovým mikroskopem FEI Titan Krios, který umožňuje studovat struktury a prostorové uspořádání izolovaných komplexů bílkovin a nukleových kyselin až na úroveň atomů. V celém areálu Univerzitního kampusu Bohunice je umístěno osm centrálních laboratoří s řadou prvotřídních přístrojů jako spektrometry nukleární magnetické rezonance (NMR), které slouží pro studium 3D struktury látek na atomární úrovni, hmotnostní spektrometry pro sledování genetiky a proteomiky rostlin nebo speciální elektroencefalograf (EEG) pro studium mozku.


Nové prostory v kampusu slouží pro výzkumné programy: Strukturní biologie, Genomika a proteomika rostlinných systémů, Molekulární medicína a Výzkum mozku a lidské mysli a částečně pro program Pokročilé nanotechnologie a mikrotechnologie. Největším z nich je Strukturní biologie, která se zabývá studiem struktury a také funkcí biologicky významných molekul, k nimž patří hlavně bílkoviny a nukleové kyseliny. Vědci v tomto programu se konkrétně věnují například kontrole kvality RNA nebo zkoumání virů. Program Genomika a proteomika rostlin může do budoucna přinést mimo jiné odpovědi na otázky efektivnějšího využití rostlin jako obnovitelného zdroje materiálů a biologicky účinných látek. Molekulární medicína se zaměřuje na objasnění mechanismů vzniku, ale i na šíření závažných chorob a hledání metod jejich prevence i terapie. Program Výzkum mozku a lidské mysli se pak soustředí na studium epilepsie či Parkinsonovy choroby, ale například i na příčiny agresivního chování řidičů.


Stavba dvojice pavilonů pro CEITEC MU trvala dva roky a stála 440 milionů korun. Dalších 950 milionů korun pak bylo investováno do vybavení, zejména přístrojů. Veškeré náklady jsou hrazeny z projektu CEITEC. Celkový rozpočet projektu je 5,246 miliard korun, z toho výše příspěvku EU činí 4,459 miliard korun a výše příspěvku státního rozpočtu 786 milionů korun. Hlavním zdrojem financování projektu je Evropský fond pro regionální rozvoj, z něhož se čerpá prostřednictvím Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, prioritní osa č. 1 – Evropská centra excelence, který řídí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.


Unikátnost projektu CEITEC, do kterého jsou zapojeny čtyři brněnské univerzity a dva brněnské výzkumné ústavy, spočívá v propojení výzkumu a vývoje v oblasti věd o živé přírodě a pokročilých materiálů a technologií. „CEITEC udělal další významný krok směrem k vytyčenému cíli a věřím, že naše výsledky ocení i široká veřejnost. Dokončení budov části CEITECu v kampusu Masarykovy univerzity, kde budou bádat odborníci z oblasti věd o živé přírodě, poskytne zázemí k realizaci vědeckých projektů, které povedou k podpoře a zajištění zdravějšího a produktivnějšího života celé naší společnosti,” řekl ředitel institutu CEITEC Markus Dettenhofer.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info