Na Fakultě informatiky MU lze nově studovat kybernetickou bezpečnost

  • 29. dubna 2015

Na otázky spojené s kybernetickou bezpečností se mohou nově zaměřit studenti navazujícího magisterského oboru Bezpečnost informačních technologií na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity (MU). Otevřením unikátní specializace univerzita reaguje na zvyšující se poptávku po odbornících na kybernetickou bezpečnost v nejrůznějších oblastech lidské činnosti. Do pilotního ročníku si mohou uchazeči podat přihlášku do konce dubna. Další přijímací řízení bude otevřeno na podzim.


„V souvislosti se zákonem o kybernetické bezpečnosti, který platí od ledna letošního roku, se ukazuje, že v praxi chybí odborníci, kteří by byli schopni zajistit bezpečnost počítačových sítí a služeb v řadě institucí, organizací a firem, jež jsou klíčové z pohledu ochrany státu i občanů,“ řekl Radim Polčák z Ústavu práva a technologií Právnické fakulty MU, který se na přípravě nové specializace spolupodílel. „Odborníci na kybernetickou bezpečnost musí mít znalosti nejen z oboru informatiky, ale musí být schopni vyhodnotit například i právní a ekonomické dopady případných rozhodnutí přijatých v době skutečného ohrožení,“ dodal.


Na výuce specializace Bezpečnost informačních technologií budou spolupracovat odborníci z Fakulty informatiky, Právnické fakulty, Fakulty sociálních studií a Ústavu výpočetní techniky MU. „Absolventi najdou uplatnění především ve společnostech a institucích, které s ohledem na předpisy ke kybernetické bezpečnosti potřebují specialisty schopné spolupracovat s relevantními koordinačními institucemi a zajistit řízení procesů kybernetické bezpečnosti,“ upřesnil proděkan Fakulty informatiky MU Václav Matyáš.


Obor je výsledkem dlouhodobé spolupráce mezi Masarykovou univerzitou a Národním bezpečnostním úřadem, která byla potvrzena smlouvou již v roce 2012. Obě instituce se smluvně zavázaly, že budou spolupracovat v oblasti vzdělávání odborníků na bezpečnost počítačových systémů a sítí a na vzniku takzvaného kybernetického polygonu, virtuálního prostoru a laboratoře pro vývoj nových způsobů ochrany před kybernetickými útoky, která byla dnes slavnostně otevřena.


Kontakt: Tereza Fojtová, tel: 549 49 49 49, mobil: 724517335, e-mail: fojtova@muni.cz


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info