Vědci chtějí pomoci Parkinsonikům a lidem s mírnou kognitivní poruchou, hledají dobrovolníky

  • 6. května 2016

Mluví příliš potichu, monotónně a okolí jim nerozumí. I to je jedna z vážných potíží, kterou trpí lidé s Parkinsonovou chorobou. Zda se dá tento projev onemocnění zmírnit pomocí neinvazivní stimulace mozku, zjišťují odborníci z výzkumné skupiny Aplikované neurovědy, která působí v Ceitecu Masarykovy univerzity (MU). Výzkum probíhá ve spolupráci s kolegy z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně, kteří provádějí akustickou analýzu z řečové nahrávky. Ve druhém výzkumu pak vědci z Ceitecu sledují, zda je možné zmírnit projevy mírné kognitivní poruchy, pro obě studie potřebují dobrovolníky.


Pro studii zabývající se Parkinsonovou chorobou hledají lidi starší 60 let, kteří jsou už s touto diagnózou sledováni lékařem. Vědci u nich chtějí ověřit, zda se jim díky stimulaci mozkové kůry může zlepšit řeč. Výzkumníci se zaměří na oblasti mozku odpovědné za mluvidla a také za zpětnou vazbu řeči. „Člověk kontroluje svůj projev, především hlasitost, podle toho, jak se slyší. Díky narušené zpětné vazbě mají lidé s Parkinsonovou nemocí často pocit, že mluví normálně, byť tomu tak doopravdy není. Proto budeme stimulovat i tuto oblast mozku,“ uvedla vedoucí výzkumné skupiny Irena Rektorová.


Stimulace magnetickým polem je bezbolestná a účinná zhruba do hloubky dvou centimetrů. „Žádná oblast mozku však nefunguje samostatně, ale je propojena s dalšími oblastmi v rámci mozkových sítí. Je prokázáno, že stimulací jedné oblasti můžeme ovlivnit i vzdálené oblasti, a krátkodobě tak změnit funkci mozku,“ zdůraznila profesorka Rektorová.


Do souběžného výzkumu, který se zaměří na možnosti ovlivnit kognitivní funkce, a pomoci tak mimo jiné oddálit nebo zmírnit projevy Alzheimerovy nemoci, hledají různé skupiny lidí. „Potřebujeme mladé lidi, zdravé seniory i seniory s diagnostikovanou mírnou kognitivní poruchou, tedy prokázanou poruchou paměti, která je výrazně neomezuje v pracovních a sociálních aktivitách,“ uvedla profesorka Rektorová.


„Naším cílem je zjistit, zda a kterou oblast mozku můžeme stimulovat a tím potenciálně zlepšit kognitivní funkce právě u lidí s mírnou kognitivní poruchou. Přes 80 procent z nich totiž dospěje do stádia Alzheimerovy demence, ale neexistuje pro ně žádná terapie, která by plný rozvoj příznaků této nemoci oddálila,“ dodala Rektorová.


Dobrovolníci v obou studiích, které jsou financovány Agenturou pro zdravotnický výzkum ČR, absolvují šest sezení po hodině a půl. Členové výzkumného týmu jim provedou vyšetření paměti a jiných kognitivních funkcí a lidé také získají CD disk se snímky svého mozku. Zájemci se mohu hlásit na telefonním čísle 549 49 7643 nebo mailem na: lbrabenec@mail.muni.cz.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info