Informace o publikaci

Digital Mathematical Libraries in the Past, Present and Future (invited talk 8.10.2013, Informatics Colloquium, Masaryk University, Brno, CZ)

Název česky Digitální matematické knihovny v minulosti, přítomnosti a budoucnu (zvaná přednáška 8.10.2013, Informatické kolokvium, Masarykova univerzita, Brno, CZ)
Autoři

SOJKA Petr

Rok publikování 2013
Druh Vyžádané přednášky
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta informatiky

Citace
Popis Každodenní způsob využívání digitálních knihoven odborného obsahu se radikálně mění. Knihovny místo zpracování samotných metadat přechází k analýze, indexování plných textů, včetně specifického zpracování částí jako jsou matematické formule. Knihovny nabízejí nové metody filtrování obsahu, zpracování referencí, automatické klasifikace, měření sémantické podobnosti či bibliometrik. V přednášce bude ukázán vývoj digitálních matematických knihoven (DML) a ověřených technologií pro ně vyvinutých na příkladech České digitální matematické knihovny DML-CZ a Evropské digitální matematické knihovny EuDML. V závěru budou představeny současné výsledky a výzvy pro sémantické zpracování, indexování a vizualizaci velkých dat v digitálních knihovnách.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info