Na Masarykově univerzitě vznikla nová protinádorová vakcína pro děti. Testuje se

  • 4. února 2016

Novou vakcínu, která pomáhá zvýšit úspěšnost léčby solidních nádorů u dětí, vyvinuli odborníci a lékaři z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (LF MU), Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) a Masarykova onkologického ústavu díky podpoře ministerstva školství. Léčivý přípravek, který se vyrábí na Farmakologickém ústavu LF MU, už byl v rámci klinické studie aplikován dvěma pacientům. První výsledky studie, která má ověřit bezpečnost přípravku a jeho efektivitu, budou známé zhruba za rok a půl.


Vakcína je součástí imunoterapie a kombinuje se se standardní léčbou onkologicky nemocných dětí. „Je to veliký posun v léčbě, který může pomoci těm pacientům, kteří mají menší pravděpodobnost, že budou dobře reagovat právě na standardní léčbu. Vakcína totiž podporuje zapojení jejich vlastního imunitního systému do boje s nádorem,“ uvedl přednosta Kliniky dětské onkologie FN Brno a proděkan LF MU Jaroslav Štěrba.


Léčivo se připravuje v tzv. čistých prostorách, které jsou certifikovány Státním ústavem pro kontrolu léčiv pro buněčné terapie. „Lékaři dítěti nejdříve odeberou část nádoru a také jeho bílé krvinky. V laboratoři pak oba vzorky kultivujeme tak, aby výsledná vakcína aktivovala imunitní reakci organismu proti nádoru,“ popsala přípravu vakcíny přednostka Farmakologického ústavu LF MU Regina Demlová.


Klinická studie má zahrnovat dvacet pacientů, lékaři do ní zatím zařadili sedm dětí z ČR i ze zahraničí. „Pacienty vhodné pro klinickou studii pečlivě vybíráme tak, abychom mohli ověřit jednak bezpečnost vakcíny a také její účinnost. Zařazujeme do ní především děti, u nichž se opakovaně objevil nádor a standardní léčba nebyla účinná,“ zdůraznil Štěrba. Pro každé z vybraných dětí pak odborníci v laboratořích lékařské fakulty v bohunickém kampusu připravují individuální vakcínu.


Odborníkům se i díky předchozímu výzkumu podařilo novou vakcínu připravit za tři roky. Výzkum a vývoj hradilo ministerstvo školství z výdajů státního rozpočtu na výzkum, experimentální vývoj a inovace a stál 20 milionů korun včetně rekonstrukce čistých prostor hrazené MU.


Přestože je pokrok v léčbě dětských nádorů velký, v posledních deseti letech se zpomalil, protože děti jsou na okraji zájmu farmaceutických firem. „Imunoterapie je v dospělé onkologii hitem a zlepšuje přežití u řady nádorů dospělých. U dětí jsou ale testy nových léků výrazně opožděny,“ upozornil Štěrba s tím, že v minulém týdnu řešil tuto situaci i Evropský parlament v rámci akce Childhood Cancer Awareness Day.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info