Nutrigenomika: využití genetických informací k optimalizaci stravy
Katedra podpory zdraví Váz zve na přednášku
NUTRIGENOMIKA: VYUŽITÍ GENETICKÝCH INFORMACÍ K OPTIMALIZACI STRAVY.
Martin Pegner, MBA
Termín konání: 18. 4. 2014 od 9:30 – 10.30
Místo konání: A11/311
Anotace:
Je velmi pravděpodobné, že dietetické zvyklosti našich předků, které byly podmíněné dostupností potravin a jejich regionální nábídkou, fungovaly jako selekce – docházelo (a dochází) k upřednostňování některých alel nebo jejich kombinací k tomu, aby vycházející metabolické procesy směřovaly k přežití jedince. Obor nutrigenomika se soustřeďuje na nutriční faktory a jejich vliv na genovou transkripci, expresi proteinů a metabolismus. Dlouhodobým očekáváním je personalizována výživa vedoucí k udržení zdraví jedince a k prevenci nemocí. Nutrigenomika může nabídnout nový přístup k rozpoznání pozitivního vlivu složek stravy vzhledem k rozvoji vážných polygenních a multifaktoriálních onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby, diabetes mellitus 2. typu nebo hypertenze.
Klíčová slova: nutrigenetika; nutrigenomika; personalizovaná strava; geny, DNA;
Beseda je určena pro všechny studenty.
Informace podá Katedra podpory zdraví.