Na výstavě TGM můžou návštěvníci Masaryka vidět i slyšet

  • 9. července 2014

Exponáty z různých koutů České republiky svezli do Brna autoři výstavy TGM věnované prvnímu československému prezidentovi Tomáši Garrigue Masarykovi. Výstava, která v Mendelově muzeu startuje vernisáží v úterý 15. července v 17 hodin, je součástí oslav 95. výročí Masarykovy univerzity a kromě exprezidentova života přiblíží i jeho roli při budování univerzity. K vidění bude do 28. září.


Návštěvníci muzea se budou moci s osobností slavného státníka seznámit z různých úhlů pohledu. Jedna sekce přibližuje jeho život, další se věnuje životním příběhům jeho manželky a dětí. Organizátoři mysleli i na interaktivní prvky, takže se kdokoliv může podívat na dokument o někdejším prezidentovi či si poslechnout části Čapkových Hovorů s T. G. Masarykem.


Pracovníci Mendelova muzea do Brna přivezli předměty, za kterými musí jinak Brňané vyrážet jinam. „Při přípravách jsme spolupracovali s muzeem v Lánech i Masarykovým muzeem v Hodoníně. Půjčili jsme si tak například prezidentovy psací potřeby nebo klobouk,“ uvedla autorka výstavy Michaela Jarkovská.


Vernisáž se stejně jako celá výstava bude konat v Mendelově muzeu na Mendlově náměstí. Na zahájení zazní oblíbené Masarykovy písně a k vidění bude přehlídka prvorepublikového oblečení. Pro návštěvníky bude expozice přístupná každý den mimo pondělí od 10 do 18 hodin. Pouze 19. a 20. července je zavřeno. Základní vstupné činí 60 korun, snížené 30 korun. Další informace o muzeu a výstavě jsou k dispozici na webu www.mendelmuseum.muni.cz.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info