Při rekonstrukci právnické fakulty se našel základní kámen univerzity

  • 23. června 2014

Základní kámen Právnické fakulty Masarykovy univerzity a tím i kdysi plánovaného univerzitního kampusu pod Kraví horou našli dělníci při rekonstrukci budovy fakulty na Veveří. Uvnitř by se měla skrývat listina, která bude po dohodě s památkáři vyjmuta. Kámen ležel nedotčený v zemi 86 let, obřad jeho slavnostní pokladení se za účasti prezidenta Tomáše Garigguea Masaryka konal 9. června roku 1928.


Až budou moct dělníci kámen otevřít, měli by v něm najít takzvanou listinu do základního kamene s originálním Masarykovým podpisem. Univerzita sice v archivu má její kopii, ta je ale bez státníkovy signatury. „Kámen byl do země uložen spolu s 11 dalšími, menšími, na kterých jsou vyryta věnování zástupců měst a obcí, ze kterých pochází výrazné osobnosti, jež se zasloužily o kulturní rozvoj českého národa na Moravě a ve Slezsku,“ uvedl ředitel Archivu Masarykovy univerzity Jiří Pulec.


Budova právnické fakulty měla být podle prvorepublikových plánů první stavbou z plánovaného univerzitního městečka. Škola totiž už v době svého vzniku v roce 1919 narážela na prostorové potíže – v Brně tehdy nebyl dostatek vhodných prostor pro výuku. Na právnickou fakultu měla navázat výstavba přírodovědecké, filozofické a lékařské fakulty či rektorátu, kvůli nedostatku financí, způsobeném meziválečnou hospodářskou krizí, ale z původní myšlenky sešlo. Podle plánů architekta Aloise Dryáka tak byla dokončena pouze první z plánovaných staveb. Na přednášky sem budoucí právníci začali docházet v roce 1932.


Kámen našli dělníci při rozsáhlé rekonstrukci sklepních prostor, kde se aktuálně buduje zcela nová knihovna. Ať už bude listina vytažena v jakémkoliv stavu, je podle Pulce už nyní jasné, že bude muset být restaurována. Originál by poté mohl být uložen v univerzitním archivu.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info