Laboratoře v Univerzitním kampusu Bohunice se poprvé otevřou na Noci vědců

  • 22. září 2015

Co se děje za zdmi výzkumných center Masarykovy univerzity se můžou zájemci dozvědět v pátek 25. září 2015, kdy se koná tradiční Noc vědců. Masarykova univerzita (MU) se už podeváté zapojí do celoevropské akce, která má za cíl přiblížit současnou vědu i vědce veřejnosti. Novinkou je zpřístupnění bohunického univerzitního kampusu s více než třemi desítkami stanovišť a zajištění speciální autobusové linky.


„Jde o jedinečnou příležitost podívat se do útrob kampusu do špičkově vybavených laboratoří a doslova pod ruce vědců, kteří posouvají hranice poznání. Hlavním tématem letošní Noci vědců je Světlo a jeho vliv na život, na návštěvníky toho na Masarykově univerzitě ale čeká ještě mnohem víc,“ řekla koordinátorka akce na MU Jana Posltová.


V kampusu v Bohunicích budou moci návštěvníci prozkoumat DNA různých rostlin a živočichů nebo se podívat na klíště či jiné parazity pod mikroskopem. Zjistí, jak se používá chemie ve filmových tricích nebo jak vyrobit elektřinu. Každý se bude moci zúčastnit originálních ekonomických nebo politologických experimentů a zajít si na světelnou a ohňovou show či se přihlásit do žonglérské dílny.


Kromě kampusu své prostory tradičně otevře také přírodovědecké fakulta v Kotlářské ulici, fakulta informatiky v ulici Botanická, Observatoř MU na Kraví hoře a Mendelovo muzeum MU. Program začíná v 18:00, skončí se o půlnoci. Mezi vybranými místy konání bude jezdit mimořádná autobusová linka, aby lidé strávili přesouváním co nejméně času.


Na přírodovědecké fakultě v ulici Kotlářská čeká na zájemce určování nerostů ve sbírkách minerálů, hornin a zkamenělin či nácvik technik rýžování zlata. Dostanou také možnost podívat se pomocí elektronového mikroskopu na krystaly a mikrofosílie, ale i na věci z každodenního života. Těšit se můžou na experimenty se zákonitostmi magnetismu nebo si nechat udělat 3D snímek vlastního obličeje.


Na fakultě informatiky v ulici Botanická budou experti ukazovat, co všechno je potřeba udělat pro videopřenos ve vysokém rozlišení, nebo jak je možné, že nám počítače a mobilní telefony umí našeptávat, co chceme psát do internetového vyhledávače či do smsky. Navštívit bude možné i fotoateliér či grafickou dílnu.


V Observatoři MU naproti hlavnímu vchodu do brněnské hvězdárny se návštěvníci zase dozvědí, jak vypadá práce astronoma a vyzkouší si práci s dalekohledem. V Mendelově muzeu bude otevřená stálá expozice a s nejrůznějšími pokusy se zde představí také experimentátoři ze science centra VIDA!


Podrobný program a další informace jsou dostupné na www.noc-vedcu.muni.cz.


Kontakt: Tereza Fojtová, mluvčí Masarykovy univerzity, e-mail: fojtova@muni.cz, mobil: 724 517 335


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info