Centrum léčivých rostlin Lékařské fakulty MU představí jedovaté rostliny

  • 16. června 2015

Na jedovaté rostliny se letos zaměří tradiční výstava léčivých rostlin v Centru léčivých rostlin na Kraví hoře, které je botanickou zahradou Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (MU). Výstava se slavnostně otevře ve čtvrtek 18. června v 10.00 a kromě jedovatých rostlin nabídne také prohlídku léčivek nebo bylin využívaných v kuchyni.


Letošní akci s podtitulem Od šípových jedů po moderní cytostatika obohatí panelová výstava a tabulky s popisy jedovatých rostlin zapůjčené z Botanické zahrady Praha. „Zhruba padesát tabulek představuje nejdůležitější toxické rostliny a popisuje jejich původ, jedovatost, rizika požití, průběh otravy a další zajímavosti,“ uvedla vedoucí centra Gabriela Křemenová s tím, že tabulky budou rozmístěné u popsaných rostlin. Panely pak představí mimo jiné něco z historie užívání rostlinných jedů. „Lidé se dozvědí, které rostliny se používaly pro trávení lišek a vlků, čím se otrávila Kleopatra, nebo které rostliny se dnes využívají v protinádorové léčbě,“ doplnila Křemenová.


Z jedovatých rostlin, které zahradníci v centru pěstují, patří mezi nejatraktivnější mandragora, které se ve středověku připisovaly zázračné vlastnosti. Nejvíc se proslavila díky černé magii a čarodějnictví, ale využívala se také k léčbě řady nemocí jako epilepsie, nespavost nebo černý kašel. Celá rostlina je jedovatá a v současnosti se jako léčivka už nevyužívá. „Mezi další jedovaté rostliny, které jsou v zahradě k vidění, patří rulík, blín či několik druhů durmanů,“ vyjmenovala zajímavosti vedoucí centra s tím, že prudce jedovaté rostliny mohou být okrasné letničky, polní plevele, běžné parkové keře a dokonce i trávy.


Specializovaná botanická zahrada se zaměřuje na nekomerční pěstování léčivých rostlin pro výzkum, výuku a vzdělávání. „Máme přes 800 druhů a odrůd rostlin. Největší sbírku léčivek u nás, v níž jsou zastoupeny druhy z téměř celého světa, doplňují rostliny aromatické, tonizující, bylinky, koření a rostliny důležité pro zdravé stravování,“ řekla Křemenová. Rostliny se v centru zpracovávají a dál využívají pro vědecké a pedagogické účely.


Výstava bude přístupná až do 5. července, a to každý den od 9 do 18 hodin. Přítomní odborní pracovníci zahrady budou připraveni poskytovat konzultace o pěstování a sběru léčivých rostlin. Vstupné na 53. ročník akce je tradičně dobrovolné.


Centrum léčivých rostlin se nachází v Údolní ulici 74 v Masarykově čtvrti. Zahrada je vzdálená asi 150 metrů od konečné zastávky tramvaje číslo 4 na Náměstí míru.


Kontakt: Tereza Fojtová, tel: 549 49 49 49, mobil: 724517335, e-mail: fojtova@muni.cz


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info