Filozofická fakulta Masarykovy univerzity začne semestr v nových budovách

  • 16. září 2015

Ve zcela nových prostorách začne příští týden výuka na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity (MU). Slavnostním otevřením dnes v areálu v ulici Arna Nováka skončilo tři roky trvající bourání, stavění a stěhování. Studentům a pedagogům se otevřela zrekonstruovaná budova A a B1 a nová budova B2. Filozofická fakulta tak získala moderní vybavení pro výuku a výzkum a dostatek prostor, které po letech nahradily již nevyhovující zázemí.


Díky projektu nazvaném Centrum podpory humanitních věd (CARLA) získala fakulta více než 10 tisíc m2 plochy „Máme tak potřebné zázemí pro vzdělávací a vědeckovýzkumnou činnost. Návrat části pracovišť do hlavního areálu by také měl podpořit opětovné stmelování fakultní obce, která po léta měla a dosud v jisté míře má umístěnou řadu pracovišť na mnoha různých místech Brna,“ uvedl děkan Filozofické fakulty MU Milan Pol. Prostředky ve výši 485 milionů korun na realizaci projektu byly vyhrazeny z evropského Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.


V nových budovách jsou mimo učeben a kanceláří také depozitář knihovny, fakultní digitalizační oddělení, podzemní parkoviště a hlavně daleko lepší podmínky pro vědeckou práci reprezentované například novou laboratoří pro experimentální výzkum v humanitních vědách.


Projekt zahrnoval mimo jiné demolici nevyhovující budovy B2 a zevrubnou rekonstrukci pavilonu A. Ten vzniknul už v roce 1872 a původně sloužil jako sirotčinec, což připomíná pamětní deska, kterou dělníci našli v průběhu stavebních prací. Po skončení renovace se deska do budovy vrátila stejně jako kopie antických soch, které škola získala po druhé světové válce od zaniklé německé techniky.


V areálu fakulty se nacházejí ještě budovy C, D, E a knihovna. Také ty čeká v následujících letech rekonstrukce. Aktuálně se všechno připravuje na výběr stavební firmy. „Pokud všechno půjde dobře, měl by být dodavatel stavby znám do května 2016 a stavět by se mělo začít ještě v květnu nebo v červnu. Znovu učit by se v budovách mohlo se startem podzimního semestru roku 2018,“ přiblížil Ivo Jurtík, tajemník filozofické fakulty.


Druhá etapa renovací na fakultě bude zahrnovat kompletní přebudování vstupu do areálu z ulice Arna Nováka. Dojde k demolici objektu dřívější studentské kavárny, na jejímž místě vyroste šest pater poslucháren. Dělníci by budovu měli také totálně odstrojit, změnit vnitřní členění a schodiště, dát jí nová okna a zateplení. Budova C, kde se dnes nachází mimo jiné děkanát, bude kvůli špatné statice zpevněna a stejně jako pavilon E ji čeká výměna podlah, rozvodů proudu, vody a kanalizace. Díky rekonstrukci, jejíž náklady jsou odhadovány na 428 milionů korun a financovat by ji měl státní rozpočet, by také měla klesnout energetická náročnost provozu fakulty.


Kontakt: Tereza Fojtová, tisková mluvčí, tel: 549 49 49 49, mobil: 724 517 335, e-mail: fojtova@muni.cz


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info