Filozofická fakulta dostala tisíce knih od světoznámého historika umění

  • 19. dubna 2016

Novou Knihovnu Hanse Beltinga dnes otevřel Seminář dějin umění Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Stalo se tak díky daru od světoznámého německého historika umění, jehož jméno knihovna nese. Hans Belting do Brna poslal svoji sbírku zaměřenou na umění středověkého a byzantského světa. Filozofická fakulta se tak stala jedním z nejlépe vybavených míst v Evropě pro studium středověku v oblasti Středomoří.


Knihovna poskytne studentům a badatelům tisíce knih, které 80letý Belting sbíral velkou část svého života. Historik umění platí za ceněného experta, loni získal mezinárodní Balzanovu cenu, která se uděluje významným osobnostem v oblasti humanitních věd, věd o živé přírodě nebo kultury. „Jeho dar je pro nás velkou ctí, umožňuje z velké části překlenout politiku izolace, která za minulého režimu vedla k velmi selektivnímu nákupu knih,“ uvedl Ivan Foletti ze semináře dějin umění, co pro něj a jeho kolegy zisk ohromného množství svazků znamená.


Podle vyjádření Folettiho se Belting pro svůj dar rozhodl proto, že se dle něj v Brně odehrává jeden z jeho snů: dialog mezi Západem a Východem. „Otevření kunsthistorické knihovny tak získává širší společenský charakter. Stává se totiž místem, kde se setkání mezi Západem a Východem, vědci a studenty, ale také akademií a širší veřejností může konkretizovat,“ doplnil Foletti.


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info