Informace o publikaci

Liechtensteinisch-Tschechische Beziehungen in Geschischte und Gegenwart. Synthesebericht der Liechtensteinisch-Tschechischen Historikerkommission.

Název česky Česko-lichtenštejnské vztahy v dějinách a v současnosti. Souhrnná zpráva Česko-lichtenštejnské komise historiků.
Autoři

KNOZ Tomáš GEIGER Peter FUČÍKOVÁ Eliška HORÁK Ondřej HOREL Catherine KRÄFTNER Johann WINKELBAUER Thomas ŽUPANIČ Jan

Rok publikování 2014
Druh Odborná kniha
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Česko-lichtenštejnská komise historiků po třech letech předkládá odbornou monografii, jež zároveň shrnuje dosavadních česko-lichtenštejnských vztahů, resp. formuluje zásadní témata a souvislosti určující dlouhou historii rodu Lichtenštejnů v českých zemích. Přehled dějin Lichtenštejnského knížecího domu (kapitola II) provází čtenáře dějinami rodu od středověkých počátků až k současnosti, sleduje kontinuity i dějinné zvraty, k nimž došlo především v 17. a potom ve 20. století. V kapitole nazvané Hlavní témata problematiky (kapitola III) jsou jakožto „místa paměti“ sledovány historické obrazy a stereotypy, které oboustranně propojují Lichtenštejny s českými zeměmi až do dnešních dnů. V další subkapitole je předmětem zájmu umění a jeho působení v dějinách Lichtenštejnského knížecího domu jakožto prostředku rodové reprezentace. Významnými a až do současnosti aktuálními tématy jsou reakce rodu na vznik Československé republiky, na zahájení pozemkové reformy po roce 1920, dále chování Lichtenštejnů před a během druhé světové války a v době poválečných konfiskací.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info