Informace o publikaci

Main flavonoids in the root of Scutellaria baicalensis cultivated in Europe and comparison their antiradical properties.

Logo poskytovatele
Název česky Hlavní flavonoidy v kořenu Scutellaria baicalensis pěstované v Evropě a srovnání jejich antiradikálových vlastností
Autoři

BOCHOŘÁKOVÁ Hana PAULOVÁ Hana SLANINA Jiří MUSIL Pavel TÁBORSKÁ Eva

Rok publikování 2003
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Phytotherapy Research
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Biochemie
Klíčová slova Scutellaria; flavonoids; baicalin; baicalein; wogonin glucuronide
Popis Obsah hlavních flavonoidů v kořenu Scutellaria baicalensis pěstované v Evropě byl vyhodnocen pomocí nové a jednoduché RP-HPLC metody s gradientem acetonitrilu v mobilní fázi. Hlavními komponentami kořene byl bajkalin-BG (8,12% suchého kořene) a wogonin glukuronid-WG (2,52%). U pěti hlavních flavoidů byla testována jejich antiradikálová aktivita s DPPH a pouze u dvou flavonoidů (vlivem jejich omezené rozpustnosti) byla měřena jejich schopnost vychytávat hydroxylový radikál metodou aromatické hydroxylace. Pro srovnání byl testován i celkový extrakt. V experimentech s DPPH pouze BG a bajkalein vykázal signifikatní zhášecí efekt , zatímco produkce OH radikálů generovaných pomocí UV fotolýzy H2O2 byla snížena v přítomnosti BG a WG. Po porovnání s výsledky získanými s celkovým extraktem, je možno shrnout, že za zhášecí aktivitu extraktu hlavně odpovídá BG. Na druhé straně, BG, WG a pravděpodobně i ostatní flavonoidy působí při zhášení OH radikálu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info