Informace o projektu

Informace o projektu
Politický prostor v zemích V4

Logo poskytovatele
Kód projektu
GPP408/11/P118
Období řešení
3/2011 - 12/2012
Investor / Programový rámec / typ projektu
Grantová agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Fakulta sociálních studií
Klíčová slova
politické strany; prostor; policy

Dosavadní výzkum středoevropských stranických systémů se zaměřoval převážně na otázky jako jsou struktura jejich konfliktních linií, jejich formát a mechanismus či úloha voleb při reprodukci stranických systémů. Navrhovaný projekt přináší do zkoumání politicko (policy) -prostorovou perspektivu (Benoit-
Laver 2006). Jeho základní předpoklad je následující: policy prostor je místem, v němž mohou být pomocí kategorií blízkosti a vzdálenosti politických aktérů reprezentovány veškeré konflikty, kterou jsou latentně či manifestně přítomny ve stranickém systému. Jeho mapování má nejen deskriptivní charakter, ale má význam i pro studium stranických interakcí či stranické polarizace.
Projekt mapuje politický prostor v zemích V4 (ČR, Maďarsko, Polsko, Slovensko).
Metodologicky v rozhodujících ohledech replikuje výzkum Lavera a Benoita, který probíhal v letech 2002-2003. Nová vlna výzkumu tak mj. pomůže zhodnotit, jakým způsobem byl politický prostor zemí V4 proměněn vstupem nových politických aktérů do stranických systémů a jak ho poznamenaly některé konjunkturální faktory (zejména vstup do EU a vliv hospodářské krize).

Publikace

Počet publikací: 2


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info