Informace o publikaci

Out of Prague: A week-long intermodal shift from air to rail transport after Iceland’s Eyjafjallajökull erupted in 2010.

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele
Název česky Cesta z Prahy: týdenní intermodální přesun z letecké do železniční dopravy po výbuchu Eyjafjallajökull v roce 2010
Autoři

KVIZDA Martin SEIDENGLANZ Daniel

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Transport Geography
Fakulta / Pracoviště MU

Ekonomicko-správní fakulta

Citace
www http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0966692314000751
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.jtrangeo.2014.04.014
Obor Ekonomie
Klíčová slova Intermodal shift; air transport; rail transport; airspace closure; passenger behaviour; transport policy
Popis Erupce sopky Eyjafjallajökull v dubnu 2010 značně narušila leteckou dopravu v celé Evropě. Uzavřením vzdušného prostoru byli cestující nuceni zrušit svoje cesty nebo najít alternativní způsoby dopravy. V článku analyzujeme krátkodobý intermodální posun jako reakci na šokovou změnu v dostupnosti letecké dopravy. Řešenou otázkou je, zda a v jaké míře cestující v letecké dopravě použili železnici jako alternativní dopravní mód. Pro porovnání míry intermodálního přesunu pro hlavní evropské destinace z Prahy během uzavření Letiště Václava Havla, jsme vyvinuli unikátní metodu založenou na tzv. Intermodal Shift Indexu a došli jsme k závěru, že přibližně 20 % cestujících, kteří cestovali do sousedních zemí, a 6 % cestujících, kteří cestovali do vzdálenějších evropských destinací, zvolili železnici jako substitut letecké dopravy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info