Informace o publikaci

Genotypové odlišnosti technologických kmenů kvasinek rodu Saccharomyces

Autoři

KOPECKÁ Jana MATOULKOVÁ Dagmar FELSBERG Jürgen JELÍNKOVÁ Markéta NĚMEC Miroslav

Rok publikování 2014
Druh Článek ve sborníku
Konference Čo nového v mikrobiológii - Zborník krátkych článkov
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Mikrobiologie, virologie
Klíčová slova ale and lager yeast; genotype
Popis Spodní pivovarské kvasinky jsou hybridní polyploidní mikroorganizmy, což způsobuje problémy při jejich identifikaci, zejména rozlišení technologicky odlišných druhů S. pastorianus a S. cerevisiae. Vinařské kvasinky jsou nejčastěji diploidní a jsou řazeny do druhů S. cerevisiae a S. bayanus. V naší práci bylo metodami PCR a RFLP analyzováno nejméně 40 pivovarských, 8 vinařských a 3 typové kmeny kvasinek. V práci jsme zvolili jako cílové sekvence flokulační geny, gen HIS4 a region ITS, RRL2 a YBR033w a rovněž byl stanoven růst při různých teplotách (30, 37 a 40°C). Bohužel u hybridních průmyslových kmenů rozdíly mezi geny často neodráží rozdíly mezi druhy. Určení hybridních kmenů a jejich názvosloví je složité a dodnes nejednotné.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info