Informace o publikaci

Význam valounových analýz ledovcových sedimentů pro paleogeografické rekonstrukce pleistocenního kontinentálního zalednění Jesenicka

Autoři

HANÁČEK Martin

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Geologie a mineralogie
Klíčová slova Clast petrology and provenance; continental glaciation sediments; advance directions of continental glacier; Pleistocene; Rychleby Mts. foothill; Zlaté Hory Highlands.
Popis Sedimenty středněpleistocenního kontinentálního zalednění v severním podhůří Rychlebských hor a Zlatohorské vrchoviny obsahují klasty místní až nordické provenience. Místní klasty mají paleogeografický význam pro lokální rekonstrukci směrů postupu ledovce. Dřívější studie rekonstruovaly hlavní směr postupu od SZ na JV (Gába 1981 a, b, Gába a Pek 1999). Tato interpretace byla založena na faktu, že podíly klastů hornin pocházejících ze sz. části Rychlebských hor klesejí směren na JV. Zde prezentovaná nová interpretace rekonstruuje postup ledovcového štítu generleně od S na J, s odchylkami závislými na morfologii terénu. Nová interpretace předpokládá, že před zásahem ledovce směřoval koluviální, aluviální a fluviální transport detritu směrem k S a SV do horského předpolí. Ledovcový štít postupující od S erodoval a transportoval materiál těchto sedimentů směrem k J. Petrograficky monotónní a na klasty distální provenience chudé ledovcové sedimenty vznikaly v místech, kde i preglaciální depozita byla v závislosti na zdrojové oblasti petrograficky monotónní. Současně byly petrograficky monotónní preglaciální uloženiny akumulovány na morfologicky podmíněných místech (proximální části podhůří a horská sedla). Více polymiktní a na klasty distální provenience bohaté ledovcové sedimenty vznikly v pozdější fázi deglaciace. V této době byl do depozičního systému uvolňován materiál z celého tělesa ledovce, nikoliv jen z báze a čela. Lokality s těmito sedimenty leží dále od podhůří, kde před zásahem ledovce docházelo k míchání materiálu aluviálních kuželů a řek tekoucích z horského hřebene.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info