Informace o publikaci

Le couvre-livre comme procédé de légitimité du genre policier en Tchécoslovaquie des années 1960-1980 – l’exemple de la collection Smaragd.

Název česky Knižní obálka jako proces legitimizace detektivního žánru v Československu v letech 1960-1980 – příklad edice Smaragd
Autoři

POUČOVÁ Marcela

Rok publikování 2015
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Popis V šedesátých letech přichází do komunistického Československa politická obleva a s ní i změna ediční politiky. Na poli kultury představuje desetiletí nejzajímavější období celé této historické epochy. Co se týče domácího detektivního románu, na scéně se objevují kvalitní autoři, jejichž úroveň převyšuje průměr a pro které detektivní žánr představuje zajímavou výzvu, jak popsat společenskou realitu. Zároveň stoupá počet překladů. Grafická stránka knihy má za úkol smazat rozdíl mezi dobrými a špatnými tituly a žánry tím, že sjednocuje grafickou prezentaci obálek knih a všem bez rozdílu věnuje stejnou uměleckou pozornost. Nejdůležitější grafici a ilustrátoři doby jsou zároveň často autory obálek edic detektivních románů. Tento příspěvěk se snaží vysvětlit výše popsanou problematiku na příkladu edice Smaragd.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info