Informace o publikaci

Managing atypical and typical herpetic central nervous system infections: results of a multinational study

Název česky Diagnostika a léčba atypické a typické herpetické infekce centrálního nervového systému: výsledky mezinárodní studie
Autoři

CAG Y. ERDEM H. LEIB S. DEFRES S. KAYA S. LARSEN L. POLJAK M. OZTURK-ENGIN D. BARSIC B. ARGEMI X. SORENSEN S.M. BOHR A.L. TATTEVIN P. GUNST J.D. BAŠTÁKOVÁ Lenka JEREB M. JOHANSEN I.S. KARABAY O. PEKOK A.U. SIPAHI O.R. CHEHRI M. BERAUD G. SHEHATA G. FONTANA R. MARESCA M. KARSEN H. SENGOZ G. SUNBUL M. YILMAZ G. YILMAZ H. SHARIF-YAKAN A. KANJ S. PARLAK E. PEHLIVANOGLU F. KORKMAZ F. KOMUR S. KOSE S. ULUG M. BOLUKCU S. COSKUNER S.A. STAHL J.P. INCE N. AKKOYUNLU Y. HALAC G. SAHIN-HORASAN E. TIRELI H. KILICOGLU G. AL-MAHDAWI A. NEMLI S.A. INAN A. SENBAYRAK S. VAHABOGLU H. ELALDI N.

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Clinical Microbiology and Infection
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.cmi.2016.03.027
Obor Mikrobiologie, virologie
Klíčová slova Atypical presentation; encephalitis; herpes simplex virus; managing; meningitis
Popis Do dnešní doby bylo provedeno množství studií zabývajících se diagnostikou a léčbou herpetické meningoencefalitidy, avšak většina z nich se týkala virologicky nepotvrzených případů či zahrnovala malé množství pacientů. S cílem navrhnout diagnostickou a léčebnou strategii pro pacienty s herpetickou meningoencefalitidou byla provedena retrospektivní mezinárodní studie. Do souboru bylo zahrnutých celkem 501 dospělých pacientů z 35 center v 10 zemích, z toho 496 pacientů bylo vhodných k další analýze. PCR vyšetření mozkomíšního moku prokázalo DNA viru herpes simplex (HSV) typ l u 351 pacientů (70,8 %), HSV typ 2 u 83 pacientů (16,7 %) a nedefinovatelnou HSV DNA u 62 pacientů (12,5 %). U 379 pacientů (76,4 %) byl přítomen alespoň l příznak charakteristický pro encefalitidu a tito pacienti byly zařazeni do skupiny s encefalitidou. Zbývajících 117 pacientů (23,6 %) nemělo žádný z těchto příznaků a bylo zařazeno do skupiny bez encefalitidy. Ve skupině pacientů s klinickým nálezem encefalitidy byly abnormality indikující encefalitidu detekovány vyšetřením magnetickou rezonancí (MŘI) u 83,9 % pacientů a elektroencefalograficky (EEG) u 91,0 % pacientů. Ve skupině bez encefalitidy byly MŘI a EEG nálezy pozitivní v 33,3 % a 61,9 % pacientů. Současné použití MŘI a EEG popsalo encefalitidu u 96,3% pacientů s příznaky encefalitidy a u 87,5% bez klinického korelátu encefalitidy. Vzhledem k povaze herpetické meningoencefalitidy, HSV PCR mozkomíšního moku, EEG a MŘI vyšetření by měly být provedeny u všech pacientů s infekcí centrálního nervového systému.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info