Informace o publikaci

Photoinhibition of photosynthesis in Antarctic lichen Usnea antarctica. I. Light intensity- and light duration-dependent changes in functioning of photosystem II

Název česky Fotoinhibice fotosyntézy antarktického lišejníku Usnea antarctica. I. Změny ve funkci fotosystému II vyvolané intenzitou a délkou osvětlení.
Autoři

BARTÁK Miloš HÁJEK Josef OČENÁŠOVÁ Petra

Rok publikování 2012
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Czech Polar Reports
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www full_text_paper
Obor Botanika
Klíčová slova chlorophyll fluorescence; high light; potential quantum yield; effective
Přiložené soubory
Popis Článek se zabývá rozdíly v citlivosti antarktických lišejníků na fotoinhibici. Stélky Usnea Antarktidy byly odebrány na Ostrově Jamese Rosse v Antarktidě (57 stupňů 52 57 W, 63 stupňů 48 02 S) a přeneseny v suchém stavu do ČR. Po ovlhčení v laboratoři byly vystaveny krátkodobé (30 min) a dlouhodobé (6 h) fotoinhibici. V krátkodobém experimentu byly vzorky se vystaveny 1000 a 2000 micromol m-2 s-1 fotosynteticky aktivního záření (PAR). Při dlouhodobém experimentu, PAR 300, 600, a 1000 micromol m-2 s-1 byly použity. Fotosyntetická účinnost U.antarctica stélek byla sledována podle parametrů fluorescence chlorofylu, potenciální (FV / FM) a efektivní (Phi PSII) kvantový výtěžek fotochemických procesů v fotosystému II.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info