Informace o publikaci

Kraje a plánování : československá krajská reforma z roku 1949 v kontextu produkce odborného vědění v období třetí republiky (1945 – 1948)

Autoři

DANIEL Jan

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geografický časopis
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://www.sav.sk/journals/uploads/06301341Daniel.pdf
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova territorial administrative division; 1949 administrative reform; state socialism; history of geographical knowledge; Czechoslovakia
Popis V článku se na příkladu československé krajské reformy z roku 1949 snažím propojit výzkum územně správního členění s výzkumem historie geografického vědění. V rámci následujícího textu, jenž je inspirován přístupy využívanými v rámci studií vědy a technologií, se pokouším odpovědět na otázku vlivu soudobého odborného vědění na realizovanou podobu reformy. Z tohoto důvodu se nezabývám schváleným vymezením krajů, ale moje primární pozornost je zaměřena na odbornou regionalizaci, která se stala podkladem pro diskuzi o finální podobě krajů (tzv. regionalizace Ústřední rady odborů). V rámci mé interpretace nepohlížím na územně správní reformu jako na jednorázový akt, ale chápu ji jako součást širšího projektu transformace státního prostoru, který byl úzce propojen s procesem proměny československé společnosti po konci druhé světové války. V diskurzivní dimenzi státního prostoru byla vytvořena nová prostorová imaginace, jež byla spojena s požadavkem zavrhnout dosavadní kapitalistický (nespravedlivý) vývoj a vytvořit nový socialistický (spravedlivý) prostor. V této imaginaci hrálo ústřední roli plánování, které bylo považováno za hlavní nástroj tvorby nového prostoru. V kontextu projektu transformace státního prostoru vznikla nová síť produkce dominantního vědění, kde došlo k zásadnímu překladu k propojení plánování s problematikou členění prostoru. Zúžení problematiky prostoru pouze na otázku plánování vedlo k novým přístupům členění prostoru a zásadně ovlivnilo konceptualizaci a reprezentaci prostoru a jeho členění. Plánování ovlivnilo reprezentaci prostoru, kde byla využita jeho kvantifikace za pomocí matematických postupů a statistických dat, jež byla nutnou podmínkou aplikace plánovacích postupů v praxi. Krajská reforma neměla pouze zrušit staré územně správní členění, ale měla taktéž skrze oblastní plánování aktivně přispět k vytvoření nového prostoru a nové společnosti.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info