Univerzita ocení osobnosti. Poprvé i za rozvoj občanské společnosti

  • 5. května 2016

Největší osobnosti univerzity ocení ve středu 11. května na tradičním obřadu Dies academicus rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Kromě kategorií zohledňujících vědeckou práci se letos poprvé objevuje také ocenění pro osobnost, která se výrazně podílí na rozvoji občanské společnosti. První nositelkou ceny se stane Lenka Gulová, vedoucí katedry sociální pedagogiky, které se léta angažuje v inkluzivním vzdělávání.


Vytvořením nové kategorie se univerzita znovu hlásí ke svojí zodpovědnosti ke společnosti. „Když jsme zaváděli stipendijní program na podporu dobrovolnické činnosti, chtěli jsme touto cestou vybídnout studenty, ať se zapojují do řešení problémů, které kolem sebe vidí. Řada našich zaměstnanců a studentů už tak ale dávno činí a my bychom jim nejen touto cestou chtěli poděkovat,“ sdělil Bek.


První oceněnou v nové kategorii se letos stane Lenka Gulová, která se dlouhodobě odborně zabývá možnostmi podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, multikulturní výchovou a rozvojem inkluzivního prostředí ve školách. Kromě toho pracovala na projektu rozvoje ukrajinského školství a stála i za výstavbou volnočasového centra v africké Angole.


Mimo Gulové rektor Masarykovy univerzity vyzvedne dalších sedmnáct osobností, mezi nimiž budou studenti, mladí výzkumníci do 35 let či vědci s dlouhodobě skvělými výsledky, reprezentantka v karate nebo výtvarnice.


Pamětní medaili a finanční odměnu dostane mezi jinými přední český a světový kardiolog Jindřich Špinar, jenž se od počátku své kariéry zaměřuje na oblast srdečního selhání. Jeho výzkum pacientů po akutním srdečním selhání je dosud největší a nejdelší svého druhu na světě a pomáhá při stanovení diagnózy nemocných.


Mladší generaci oceněných reprezentuje například ekonom Martin Machay, jenž má jako jeden z mála lidí v Česku přehled o problematice výzkumu vesmíru a letech do vesmíru. Napsal disertaci s názvem Vliv politického cyklu na financování vesmírných programů USA, kde analyzuje, jak se politické okolnosti podepisují na veřejných výdajích na tento druh vědeckého bádání.


Medailony všech oceněných zde: http://is.muni.cz/do/mu/tiskove_zpravy/Cena-rektora-2016-brozura.pdf


Další informace, fotografie nebo videa k události
Informace
Text této tiskové zprávy, k němuž vykonává majetková autorská práva Masarykova univerzita, je dostupný pod licenčními podmínkami Creative Commons Uvádějte autora 3.0 Česko. Užití textu na základě zákona tím není nijak omezeno, zúženo či limitováno.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info